torsdag 16 mars 2017

Konditori Valand

Vi vet faktiskt inte varför det blivit så att vi på Fikatipset in i det längsta valt att inte besöka Konditori Valand på Surbrunnsgatan. Kanske är det för att våra fördomar hållit oss borta härifrån? Men nu är vi äntligen här. På gamla klassiska Valand som öppnade april 1954 och gör en grej av att allt ska vara så genuint och äkta - precis som det var då, 1954. Inte en spik har ändrats här. Fikatipset funderar lite smått - på vilket sätt är att strunta i underhållet och låta allt förfalla - att hedra det gamla genuina 1954? Öppnade man ett trasigt kafé 1954? Med fuktskador på toaletten, tejpade soffor (tejpat med kartongtejp) och kantstött porslin?



Så Fikatipset inser på ett tidigt stadium att det här kommer att bli en jobbig recension, för allt pekar mot att vi kommer att såga en gammal institution jäms med fotknölarna. Vi förstår absolut tanken bakom att det ska vara genuint. Inga nymodigheter, ingen likriktning med tidens nymodigheter. Absolut - som koncept funkar det alldeles utmärkt! Fikatipset är för bevarandet av kulturarv och gamla traditioner. Vad vi inte är för är när man faktiskt inte bryr sig. Slitet och trasigt är inte att bevara. När patina bara blir äckligt och inte är härligt traditionellt - det är inte heller bevarande. Vad är det Valand vill bevara? Har det blivit ett självändamål att inte bry sig? Sprickor i taket, flagor som faller ner i golvet - är det att bevara eller att faktiskt underlåta sig att INTE bevara?


Miljön inne är, förutom möblemanget, rätt stimmig. Mycket självupptagna Erik Haag-farsor med skrikiga barn som får löpa fritt. Herr Fikas hallonpaj är ok, även om den är anemisk och undergräddad. Fru Fika är mindre diplomatisk när hon påpekar att båda hennes bakverk smakar skit. Den ena är torr och smakar gammalt. Den andra knastrar det mest socker om. Så vi anar snabbt vad det är som hållit oss härifrån. Att fördomarna faktiskt stämde. Att Valand är ett bevarat 50-talskondis mer av museiala skäl än att det skulle vara i närheten av ett bra fik. Jämför med exempelvis Lundbergs i Gröndal, så förstår ni skillnaden på att bevara en gammal air, gammal inredning - med renhetskrav och framför allt - fantastisk fika. 

Inga kommentarer: