lördag 21 maj 2011

Tre gamla...

Just nu händer det mycket i konditorivärlden, kanske speciellt på de ställen som vi aktar högt. Tre av våra favoritkaféer håller på att genomgå förvandlingar och nya ägarstrukturer, osäkert i dagsläget om det är till det bättre eller sämre.

Ett av stans nyare kaféer och restauranger, som otvivelaktigt kan skryta med en av Stockholms bästa utsikter är Fotografiska muséets kafédel på övervåningen. Etappvis har kafét slipat av sina barnsjukdomar och nu återstår egentligen bara en detalj för att de ska nå högsta klass: det MÅSTE bli möjligt att bara kunna besöka kaféet, utan att behöva betala entré först till själva muséet. På plussidan ligger att samarbetet med grundarna bakom Dessert & choklad Stockholm (fd Lux dessert & choklad) kommer att stärkas än mer i och med att man inte bara kommer att stå som leverantör utan från och med nu också ska finnas på plats med sitt eget nyöppnade bageri.

Vidare så har det sen en tid tillbaka varit klart att Nobeldessertskonditorn Magnus Johansson sålt Xoko på Rörstrandsgatan. Xoko kommer att bestå i samma anda men i ny regi, samtidigt som Johansson är i full fart med att bygga upp ett nytt bagerikonditori i två plan i Hammarby sjöstad. Till hösten ska allt stå klart under namnet Magnus Johansson bageri och konditori och Fikatipset lär hänga på låset.

Slutligen är det med stor bestörtning vi noterat att Sebastien Boudet säljer sitt skötebarn, vinnaren av tre raka Gulddrakar i kaféklassen, Petite France. Även här utlovas att de nya ägarna ska fortsätta i samma inriktning och ha samma höga klass i den sk surdegsrevolution Boudet startat. Boudet å sin sida satsar dock inte på att öppna något nytt större ställe utan profilerar sig nu mer på utbildning och att skriva böcker.

Inga kommentarer: