måndag 30 januari 2017

Tomtebageriet

Efter att ha fått ett tips om att detta ställe serverar "stans bästa semlor" så bestämmer sig Fikatipset för att åka till Östermalm och ta en snabb fika på Tomtebageriet, ett snedsteg från Fältöversten. Bageriet har anor från 1922 och man kan ana det lite omoderna och inte helt uppdaterade. Lokalen är smal och trång och även om det ser gammalt och genuint ut så det är inte speciellt fräscht eller mysigt, om man nu inte vill sitta och titta in i en disk eller personalutrymmena. Hela känslan är att Tomtebageriet skulle behöva städas igenom och bli bättre på inredning. Vi kan ana att stället ändå går runt på gamla stammisar, som nöjer sig med det traditionsenliga men vi är inte en av dem. Om man har fördomar om det gamla Östermalm så får vi också det bekräftat, när det kommer in en äldre dam, som vill reklamera ett bröd hon köpt. "Ursäkta damen, men det här var den knasigaste baguette jag någonsin skådat". Som taget ur en Åke Söderblom-film.

En av Fikatipsets gamla käpphästar och gyllene regel flyter upp till ytan direkt vid serveringen. Att kaffet är äckligt redan vid första anblicken. Utan att behöva smaka kan man se på ytan att det här inte kommer att smaka gott, att det är för beskt och att en mer kräsen person hade skickat ut koppen med devisen "gör om, gör rätt".

Så till slut ger vi oss på semlan och kan konstatera att den är bättre än mycket annat med Tomtebageriet. Bullen är härligt färsk och god. Grädden är kanske lite smaklös men mandeln är riktigt god, som en len kräm i munnen. Hackad och fin. Så, semlan får tummen upp av Fikatipset även om det inte är stans bästa, enligt oss.



Inga kommentarer: