tisdag 14 mars 2017

Johan & Nyström

Ledig lördag på ett soligt Södermalm och Fikatipset landar efter lite letande på Johan & Nyström på Swedenborgsgatan. Frågan för dagen är: vad köper man om man vill bjuda ex amerikaner, eller valfria turister, på något typiskt svenskt i fikaväg? Kaffe förstås. Lakrits? Plockgodis? Mums-mums? Polkagrisar? Stället är i alla fall fullpackat (som varenda kafé är kring Mariatorget denna lördag) och vi hamnar i ett hörn på den här nischerna som Johan & Nyström har överallt, istället för vanliga soffor. Det är ju lite ungdomligt och laidback sådär.. men är det praktiskt? Är det skönt? Nja...

Fikatipset är sen lite kluvna kring vårt fika. Vi testar mums-mums-bakelserna, överdragna i choklad och krossade nötter och fru Fika tycker att den är jättegod medan herr Fika tycker att det smakar som en varm 88:an. Stället har gjort en grej av att ta sitt kaffe på största allvar och det är på gränsen till nörderi men samtidigt är kaffet onekligen väldigt gott, så vi kan inte klaga på det.
En bonus på Johan & Nyström är väl annars den öppna lokalen, ljuset och möjligheten att bara glo på folk. Det är öppensinnat och glatt. Strid ström av kunder. Som ett tvärsnitt av kliché-Södermalm: en hel del hipsters, det är gaytätt och självklart finns här ett tjejgäng med halvfärgat hår som kunnat platsa i Girls-ensemblen. Läget på lokalen är gemytligt, perfekt på ett urbant gatuhörn.

Inga kommentarer: