På
ett sätt kan de te sig som en otacksam uppgift att följa upp, att vara nästa
ställe att besöka efter vår senaste recension: ett superlativ-hyllat kafé.
Risken finns att efterföljaren inte motsvarar samma förväntningar. Vi väljer
ändå att sikta högt, genom att besöka Årets bagare 2015, Gabriel de Grados nya
ställe på Valhallavägen: Bullar och bröd. Mitt emot Schweiziska ambassaden och
inhyst i en gammal lampaffär / verkstad får stället med sina blanka betonggolv
och höga tak en modern industriell känsla. Väldigt Brooklyn.
Den
urbana känslan har samtidigt sina nackdelar i att här skulle krävas lite ljuddämpning,
det blir lätt skränigt i lokalen. Fikat är tyvärr, rätt ojämnt. Fru Fikas
minibitar är högt och lågt – någon helt ok, någon helt smaklös. Herr Fikas
prinsesstårta är rätt klumpig. Grädden är god men tårtan saknar syra (sylt),
har en torr och brödsmulig botten i flera lager och sen ett extra lager
sockerkaka precis under det alldeles för tjocka marsipantäcket. Så görs väl ändå
inte en prinsesstårta? Dessutom konstaterar vi att kaffet är beskt. Det enda
positiva fikat är Vinnarbullen, den äppelkakebulle som de Grado vann med 2015.
Den är riktigt god.
Bullar
och bröd har absolut potential att bli ett bra kvartersbageri och även här har man ett bra flöde av folk och lokalen är läcker och inbjudande. Fikat däremot – där
har man lite kvar att jobba med. Kanske är det så att Årets bagare 2015 just är
en bättre bagare än konditor?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar