tisdag 21 oktober 2008

Konditori Ritorno

På Odengatan 80-82 har det funnits konditori sedan 1934 och i många år har Konditori Ritorno huserat i lokalerna. Ritorno betyder ju återvända på italienska och det gör många av kaféets gäster. Själv var jag på Ritorno för en väldans massa år sedan (innan fikaintresset var lika stort som nu) och i helgen återvände jag.

Att fika på populära ställen en vacker höstdag i Stockholm känns mer eller mindre hopplöst. Populärt förresten, nu för tiden räcker det med att det finns sittplatser och en solig uteservering så är det fullt. Jag är lite kluven där, eftersom hela tanken med att gå på kafé och fika är ju att ha folk runt omkring sig och själv vara en del av något större. Samtidigt är det inte kul att vara tvungen att gå runt mellan borden och köa för en sittplats.

Ritornos hemsida (som verkligen skulle behöva en utbyggnad) beskriver man etablissemanget som "ett av de få kvarvarande fiken med mycket värme och känsla. 40-/50 tals inredning med underbar atmosfär i en avslappnad hemma miljö".

Visst har Ritorno försökt bevara en känsla från 40-/50-talet men det innebär inte att man inte behöver renovera och fräscha upp sin lokal med jämna mellanrum. Ritorno består av två rum där gästerna kan sitta och det första rummet som man kommer in i är enligt mig helt bedrövligt. Visst finns det klassiska möbler och kristallkronor i taket men den smutsgula ojämna färgen på väggar och tak gjorde mig lite illamående. Lägg dessutom till ett par riktigt nedsuttna sunkiga skinnsoffor och några smutsiga mattor så får man inte ha några större problem med bacillskräck för att vistas i lokalen.

Det andra rummet, som har utsikt mot gatan, är mycket fräschare och har en luftig, ljus och lite gammalmodig atmosfär som är betydligt mycket trevligare att sitta i. I mitt tycke skulle lokalerna behöva en varsam och kärleksfull renovering för att överleva ca 75 år till som konditori.

Fikautbudet var bra med ett stort utbud av tårtbitar, chokladbitar, vetebröd och annat smått och gott. Lite roligt var att husets bulle är döpt till "En sån där".

Konditori Ritorno har förmodligen en stor kundkrets av stammisar som återkommer helg efter helg. Dock kommer jag inte bli en av dem. Men vill man uppleva lite av Stockholms fikhistorik så är Ritorno väl värt ett besök.

/C

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas verkligen inte att Ritorno renoverar. Tänk så många mysiga sköna fik som dött renoveringsdöden. Ritorno har bevarat sin charm på ett lagom sunkigt sätt. Har fikat där sen slutet av 70-talet innan sidolokalen fanns och alla borden längs väggen hade egen juke-box.

Tack för en bra fika-blogg!

//Mats

Unknown sa...

Har man en gång varit inne på Ritorno vill man knappast veta av nåt annat café i närheten. Tack för semlorna o stämningen!

Zhamuel Boij sa...

Om Ritorno renoverar kommer jag att va med i Lynchtåget mot dig!!

Gå till andra café, det finns många med betongväggar på Drottninggatan!

Fribergs café i Halmstad gjorde det ödesdigra misstaget att renovera bort 40/50-talet och nära på samtliga gäster!