söndag 26 oktober 2008

Café Saturnus

På Eriksbergsgatan i början av Lärkstaden kan man besöka Café Saturnus där något magiskt händer när man kliver igenom ytterdörren på kaféet, för helt plötsligt har man teleporterats till ett livligt patisserie i Frankrike.

Saturnus är ett mycket populärt kafé och det är lätt att förstå varför. Menyerna är välgenomarbetade och skrivna på franska, färgsättningen går i rostrött och gråblå. Golvet består av mosaik som förstärker den franska känslan. Disken är uppdukad med bakverk och den omtalade "saturnusbullen" som finns med kanel eller kardemumma. En saturnusbulle är ungefär lika stor som ett halvt bowlingklot eller som en liten gravidmage, om inte annat så kommer man se ut som om man har en gravidmage efter att ha ätit upp en sådan bulle. Att dela den tillsammans med sin käraste eller bästa kompisen är nog att rekommendera.

När vi klev in på kafét så möttes vi av en servitör med vit skjorta med en instoppad slips som matchade den blå färgen på väggarna. Ett långt svart förkläde täckte de svarta byxorna. Vi fick direkt hjälp med att få en sittplats, vilket vi uppskattade då kön ringlade sig ut på gatan. Bakom disken finns ett halvöppet kök där man ser kockarna jobba i traditionella vita kockmössor. Inget har lämnats åt slumpen på Saturnus, inte ens de faktum att man direkt ser till att barnen i lokalen är sysselsatta genom att snabbt förse dem med kritor och papper. Så den ramade teckningen på väggen där det med ett barns charmiga textning står Saturnus är det bästa kaféet på hela jordklotet /Fabian är väl förståeligt även om det skulle vara så att Fabian egentligen är ägarens son.

Precis som saturnusbullarna är övriga bakverk väl tilltagna i storlek. Banaoffipajen med hela bananskivor var helt gudomlig och Devils cake med aprikos i var också väldigt god. På traditionellt franskt vis serverades Café au Laiten i en skål som man måste använda båda händerna för att dricka ur, vilket fick mig att minnas en fransk utbytesstudent jag delade korridor med på universitetet. I hans papper hade det nämligen stått att det viktigaste att packa med inför sin resa till Sverige var just en skål för att dricka sitt morgonkaffe ur.

Om det finns någonting att klaga på med besöket på Saturnus så är det kanske den något höga ljudnivån som uppkommer i lokalen men samtidigt förstärker det känslan av att vara i ett livligt kafé i Paris. Även prisnivån är något hög men om man jämför med vad man får för pengarna så är det värt varenda krona. Ett tips är att komma rejält hungrig för du lär gå därifrån proppmätt.

Detta var en av de bästa fikaupplevelser jag haft på länge och ett besök på Saturnus rekommenderas varmt. Det enda som egentligen saknas är en egen hemsida med kontaktinformation att länka till.

/C

3 kommentarer:

Anonym sa...

oh, det verkar riktigt nice!!
kul att du delade med dig av din upplevelse, är alltid på jakt efter caféer där man kan förvänta sig kvalité och en stunds mysighet :)

Fröken S sa...

Vad kul att min blogg kan vara till nytta för andra! Tack för den fina kommentaren :-D

/C

Anonym sa...

Hej! Finns nu en liten hemsida för Cafe Saturnus, www.cafesaturnus.se . Den kommer snart att byggas ut med mer info. Trevlig artikel om Saturnus.
Vänlig hälsning, Pelle