måndag 13 juli 2009

Långängens Gård

Om man kringelkrokar sig in på Lidingö kan man finna en bit av Stockholms historia på Långängens gård, som fått sitt logiska namn efter den långa äng som finns utanför gården. Gården har anor från 1300-talet då Heliga Birgittas son ägde ett torp på marken. Sedan 1700-talet så har Långängen varit en storbondegård som bland annat ägts av Bellmans vänner, fungerat som fattighus och som skola. Numer är gården ett kafé och värdshus.

Gården ligger i ett naturreservat och har man någonsin sprungit Lidingöloppet så passerar man förbi ängarna. Från eller till gården är det bland annat promenadavstånd till Gåshaga. Långängens gård skall vara ett av Lidingöbornas favoritutflyktsmål på hemmaplan och det kan var mycket folk och långa köer. När vi gjorde ett besök var det dock lugnt och vi fick plats i den lummiga trädgården efter en trevlig promenad.

Kaféet serverar hembakat bröd och lättare måltider. Utbudet var klassiskt hembakt med kanelbullar, chokladkaka och den obligatoriska morotskakan. Lokalerna kan man även hyra för egna evenemang. Utanför huset finns en vattenbar för hunden vilket alltid är uppskattat av oss.

Väl värt ett besök, främst för den vackra omgivningens skull.

/C

2 kommentarer:

@hokuo sa...

Tack för tipset. Jag har skrivit om din blog på min Japanska blog, Hokuo Watch. Hoppas det är OK.

Fröken S sa...

Hej! Vad roligt, känner mig hedrad :-D