söndag 17 april 2016

Högberga gård

En grådaskig lördag i april överraskar så fru Fika herr Fika med Afternoon tea på bildsköna Högberga gård ute på Lidingö. Tre associationer slår en, när man är här. Det första är att det här är det fantastiska komplex man ser uppe på ett berg när man kryssar ut med Finlandsfärjorna ut mot skärgården, Åland och vidare. Den andra tanken är att arkitekten till den majestätiska privatvilla (från första början) är ritat av arkitekten Carl Westman - samme arkitekt som ritade Rådhuset i Stockholm. Man känner direkt igen den nationalromantiska stilen och beröringspunkterna mellan de två byggnaderna. Den tredje tanken, för oss som är lite tv-nördiga, är att det var här alla tre bröllop i senaste säsongen av Gift vid första ögonkastet äger rum. Anläggningen, tillsammans med utsikten ut mot Saltsjön från terrasserna och den japanska trädgården är minst sagt bildskön.

Högberga gård må kanske inte vara det mest tillgängliga stället i stan men är väl värt en resa ut. Både för att begrunda Lidingös besynnerliga flora av villor i alla möjliga storlekar, snitt och tidsepoker men också för att mer specifikt bekanta sig med konferenshotellets alla salar, vrår och stilar. Den höga ambitionsnivån och geografin kan förvisso skrämma bort en och annan besökare, då stället känns väldigt Lidingö och lite fiiinare men det försöker vi på Fikatipset att bortse från.

Foto från Högberga gårds hemsida
Afternoon teat är riktigt bra på Högbergs, med härliga scones, gott te, ostar och olika syltblandningar och curds. Frukten och snittarna ihop med de sofistikerade salongerna gör att man direkt känner sig lite lyxigare. Så därför blir Fikatipset något besvikna när det visar sig att just fikat, sötsakerna man sparat till slutet, är det som är helt måltidens stora besvikelse. Här har man inte satsat lika mycket krut på subtila smaker utan mer utgått från att socker är det viktigaste. Det finns förvisso några minimuffins med söt frosting på men kladdtårtan nästan krasar mellan tänderna av osmält socker och choklad- och kaffe-moussen med bär är helt enkelt inte god.

Högberga gård är definitivt värt ett besök, speciellt på sommaren men om man är sugen på något sött efter maten bör man kanske satsa på restaurangens brunch, där man bjuder på både kanelbullar och marängsviss.

Inga kommentarer: