onsdag 20 april 2016

K-märkt

K-märkt har inte lätta förutsättningar för sig att bli en turist- och fikamagnet i och med sitt något speciella läge och det är synd med tanke på att det är ett ställe med potential, undangömt längs bak i mastodontbygget Garnisonen på Karlavägen. Man måste veta om att det finns, för att kunna hitta hit. Även när man kommer in på den kombinerade restaurangen och fiket så signalerar stilen och inredningen "statlig myndighet". Det är väldigt, väldigt stort och påminner inte så lite om en stor skolmatsal. Maten, däremot, är långt ifrån skolmässig och den avdelade kafédelen serverar idel godsaker.

Så vi fokuserar på det positiva. Även om Garnisonen som byggnad är ett modernistiskt vidunder så har man samtidigt en fantastisk innergård som omringas av fd. Göta livgardets kasernbyggnader från sent 1800-tal på Linnégatan. Modernism möter klassicism i en rätt intressant stilkrock. Personligen tycker vi att denna innergård borde utnyttjas och profileras mycket mer. Vårt fika är trevligt också. Till försäljning har man också Nobeldesserterna från 2014 och 2015 i små glaskoppar men dessa är rätt dyra, så vi går på de mer konventionella bakelserna.

K-märkt lider, förutom av sin otillgänglighet, också av att vara en lunchrestaurang - där patisseriet visserligen har öppet några timmar längre efter lunch men där man har stängt kvällar och helger. Det tycker vi är synd, även om vi förstår att majoriteten av kundkretsen kommer från folk som jobbar i huset (och som är lediga på helgerna). Kaffet på K-märkt är strålande gott och bakelserna är också goda. Eller har goda intentioner, åtminstone. Både herr och fru Fika konstaterar att våra sötsaker är till största delen väldigt goda men så är det nån liten extradetalj som förstör helheten. Som mjuk pepparkaka eller någon annan tveksam blandning i botten. Men det är förstås en smaksak.

Inga kommentarer: