måndag 12 september 2016

Mellqvists café och bar

Tanken denna lördag var att Fikatipset skulle styra bilen mot nyöppnade Ikon café på Karlbergsvägen. Ett ställe med samma ägare som Snickarbacken 7 och Kaffeverket. Dessvärre upptäckte vi att Ikon inte är något renodlat kafé utan mer en restaurang, där man kan få lite sötsaker till maten. Så Fikatipset vände på klacken och besökte som plan b det gamla klassiska Mellqvists café och bar på Rörstrandsgatan. Ett ställe som funnits i Vasastan i en halv evighet (åtminstone sen 2001) men som har lite av den där 90-talskänslan i sig. Mellqvist fördelar är att de har öppet 365 dagar om året (366 vid skottår) och att man beskriver sig själva som "stammishaket där du är tjenis med alla". Vi kan väl sträcka oss så långt som att stället har förvånansvärt hög personaltäthet och det i sin tur gjorde att flera i styrkan mer verkade vara tjenis med folk än att faktiskt jobba där. Vilket var lite konstigt då Mellqvists känns riktigt smutsigt, eftersatt och i behov av en rejäl storstädning.

Så efter att ha muttrat om "mindre sköna typer och mer effektivt och rent" så sätter vi oss till bords och avnjuter ställets vaniljkrämsfyllda croissanter. Och avnjuta är rätt ord, för croissanterna är väldigt goda. Frasiga och söta. Kaffet är också gott medan vår rosa chokladboll är ett misch-masch av smaker. Sött, syrligt, besk och krispigt, i ett. Fikatipset har inte bestämt sig än, för om den var god eller bara konstig. Fikan avnjutes medan ett gäng i personalen inte riktigt vet om de ska svabba upp en stor soppfläck på golvet eller se klart första halvlek i Manchester-derbyt. De väljer det sistnämnda medan vi får nöjet att titta på en stor kvarglömd sopsäck på golvet, tillsammans med städutrusning som lämnats mot en vägg.

Fikatipset kan rekommendera Mellqvist mysiga uteservering en solig dag, maten eller croissanterna men gå inte hit om du störs på "sköna snubbar och tjejer som hänger". Lokalen skulle behöva lite kärlek och kanske en effektivare planlösning. I nuläget samlas all smutsdisk och sopor och städutrusning ungefär i mitten av lokalen. Dessutom måste den skrattretande minimala toaletten betraktas som Stockholms minsta.

1 kommentar:

Per Nellevad sa...

Bästa kaffet i stan. Personalen alltid vänlig. Och min följeslagare Sam (Pinscher) får hänga med in. Kanon.