söndag 16 oktober 2016

Il caffè

Lördagens fikatur började inte alls som tänkt. Plan A var att besöka gamla Eders bageri och choklad på Barnhusgatan. Rykten har gått om att det nedgångna stället fått nya ägare och att det rustats upp till att bli mer modernt och 2016. Tji fick vi. Stället var stängt och verkar inte vara färdigrenoverat än. Plan B var att då istället gå till tyska Bäckerei på Drottninggatan 73 men det visade sig att det stället bommat igen - permanent. Tråkigt tycker vi, då det finns alldeles för få ställen i stan som serverar riktigt goda brezels och lite udda tyska bullar. Så Fikatipset inriktar sig på plan C. Drottninggatsbacken är full att bra kaféer, allt från Citykonditoriet och Muffin bakery till ett Fabrique och Gulddrakevinnarna (2014) Kafé Esaias men vi väljer till slut att besöka Il caffè. Vi rekommenderar detta Il caffe framför det rätt stökiga ditot i SoFo.

För er som är bekanta med Mia Öhrns fikavandringar i Stockholm så är Il caffe på Drottninggatan 85 ett av de utvalda (och välförtjänta) stoppen längs vägen. Helt enkelt för att det är ett bra och kvalitativt ställe. Allt fika levereras från Dessert & Choklad Stockholm (bageriet och butiken finns på Lilla Essingen) och det gör stället till en väldigt angenäm kombination av både bra mat, bra fika och i en lite annorlunda men mysig lokal. Vid en första anblick utifrån är Il caffe ett litet kafé med en hyfsat stor sittyta men om man kikar bortom kassorna så finns det en väg in till flera olika rum utöver det man ser. Rummen påminner nästan om skyddsrum, eller källarutrymme, som gjorts om till kafé, med urbana väggmålningar och en mysig tyst tillflykt undan Drottninggatans brus. Ja, Fikatipset vågar påstå att det är mysigt, rent utav.

Dagen till ära avnjuts en bulle med pistage och svartvinbär och den är väldigt god. Fru Fikas brioche med hallon är också en höjdare. Det känns som en befrielse att, efter att vi flera gånger på raken fått medelmåttiga fikor med beskt kaffe, äntligen får något bra. En riktigt bra produkt. Dessutom bör också nämnas att personalen på stället är riktigt trevlig och serviceinriktad, trots att stället är näst intill fullsatt. Rekommenderas!   

Inga kommentarer: