lördag 15 oktober 2016

Magnus Johansson bageri & konditori

En ledig fredag bestämmer sig Fikatipset för att göra ett nedslag i Sjöstan, en stadsdel som inte direkt gjort sig känd för sin stora och kvalitativa kaféflora. Vill man vara putslustig i sammanhanget kan man också konstatera att just Kafé Flora på Hammarby allé bommat igen. Märkligt egentligen hur en stadsdel som har snart 20 år på nacken fortfarande inte satt sig och fortfarande har ett så spretigt utbud av syltor, kemtvättar, gym och halvdana kaféer - när man samtidigt är känd för att vara en stadsdel med mestadels höginkomsttagare. Först vänder Fikatipset till Café Gården där det förtärs en bit mat men fikat ser lite tråkigt ut (man bakar ingenting själva, utan får det levererat från Borgs). Det i sig är inget fel, eftersom Fikatipset gillar Borgs bageri i Vasastan. Hade vi vetat det innan hade vi kanske stannat kvar för en fika men nu gick vi vidare eftersom lokalen kändes lite ödslig med en blandning av lastpallar, betong och ett misch-masch av stilar. Charmfaktorn infinner sig inte. Till slut väljer vi att besöka Magnus Johansson bageri. Kungliga hovleverantörens och domaren i Dessertmästarnas bageri på hörnet Lugnets allé och Hammarby allé. Lokalen är stor men en majoritet av den upptas av bageriet och vill man sitta inne är sittytan minimal, liksom de skrattretande borden är. Sommartid finns det en möjlighet att sprida ut sig mer på uteserveringen men en kall och ruskig höstdag får man packa in sig som sillar och det är på håret att man lyckas balansera två tallrikar och två kaffe på de små borden.

Egentligen får vi skylla oss själva, för trots att det luktar fantastiskt gott från allt nybakt så väljer vi bort bullar och bröd och går istället på bakelserna och desserterna. Då blir det väldigt konstigt, när man lyssnar på Magnus Johanssons expertis på tv, om hans tankar kring smaker som passar ihop, hårt och mjuk, crunch, syra osv.. och så får vi två kreationer som är rätt misslyckade båda två. Cheesecaken med aprikos är väldigt torr och kompakt och herr Fikas dessert med mjölkchoklad-mousser och kola med hallonsylt är verkligen bara smakfullt på pappret. Det SER gott ut men det smakar inte speciellt gott. Fikatipset känner sig frustrerade för Magnus Johansson bageri SKA ju vara så bra men så är det inte det!? Inte ens kaffet är välbalanserat. Och det är inte första gången vi går hit - och varje gång har vi gått härifrån lite besvikna. Att det inte höjer sig upp till Magnus Johanssons höga standard. Om det kan vara till nån ursäkt så har vi aldrig sett Magnus personligen själv stå och baka på bageriet och några stickprov på vad som serveras kanske vore på sin plats ibland?

Efter att ha hundpromenerat runt i området konstaterar Fikatipset att vi förmodligen borde ha valt en kombination av två andra kaféer och bagerier i området. Finefood (kärlek & mat) är det stället i Sjöstaden som ser mest inbjudande ut. Där hade man velat hänga men där serveras minimalt med fika. Bredvid Finefood ligger ett Bröd & salt och här bakas det för fullt och det luktar fantastiskt ut genom dörrarna och bullarna och bröden i disken ser fantastiska ut. Här borde vi ha köpt vårt fika - men då har de (precis som hos Magnus Johansson) minimalt med sittplatser. Vi kan helt enkelt konstatera att Sjöstaden, utöver det gyllene undantaget Food village på Virkesvägen) fortfarande saknar ställen för mysiga fikastunder.

Inga kommentarer: