måndag 8 maj 2017

Café Plissé

Fikatipset kom att läsa om Café Plisse nån gång i slutet av februari, om att ägaren Evelina Blomgren från Systrarna Andersson (och Borgs?) nu ville öppna eget och liva upp den lite döda delen av Norrbackagatan i Birkastan. Listan på ställen Fikatipset har att besök växer sig allt längre men det är förvånansvärt många ställen som valt att inte ha helgöppet? Hur tänker man där? Så vi bockar av ett namn på listan, även om det är lite slumpartat. Till en början står vi tveksamt och håller i entrédörren och tittar in i den lilla lokalen (17 väldigt trånga bordsplatser). Det är helt tomt där inne, sånär som på biträdet som jobbar där och hen ser väldigt uttråkad ut.
Vi väljer ändå att gå in och kanske naivt se vilken makt Fikatipset kan ha på att påverka fler att komma hit. Det är en väldigt konstig känsla att vara helt ensam på ett kafé, dessutom ett väldigt litet kafé. Än konstigare blir det när biträdet inte vill skylta med sin egen tristess och försöker gömma sig i köket - men inte riktigt får plats där inne. Så vi sitter där i vår tysthet och tittar på en halv kropp, som försöker gömma sig i köket. Egentligen är det märkligt att det är så dött på kaféet, då närheten till Karlbergs station (bara runt hörnet) borde vara en tacksam plats att befinna sig på. Trots det känns just den delen av Norrbackagatan som ett blindspår, att det endast är boende som går upp för den gatan medan majoriteten går åt andra hållet för att snabbare ta sig till Rörstrandsgatan och St Eriksplan. Det är intressant ändå, hur mycket läget betyder för ett ställes framgångar.

Inga fler gäster kommer förbi under vår sejour och det känns lite tyst att sitta där ensam, även om herr och fru Fika samtalar med varann. Fikat är helt ok, kaffet är gott och juicerna är också trevliga. En del av bakverken är bakade på plats men i och med att köket är så pyttelitet så levereras de större varorna från Bröd & salt. Tyvärr inser man hur mycket miljö och omgivning spelar in. Att majoriteten av människor som lite planlöst letar efter en restaurang / kafé hellre går in på ett ställe där det sitter mycket folk - än ett där det inte sitter någon alls. Café Plissé är värd ett bättre öde och kanske kommer folk att stanna till här med tiden. Fikatipset är inte så säkra på att så blir fallet, då Karlbergs station dessutom riskerar att läggas ner i och med att Citybanan öppnar i juni. Plissé skulle förmodligen göra sig bäst och komma till sin rätt på en helt annan plats. 

Inga kommentarer: