torsdag 8 juni 2017

Fikavandring med Mia Öhrn

För några helger sen bokade Fikatipset in sig på ännu en fikavandring med supertrevliga konditorn och författaren Mia Öhrn - denna gång runt S:t Eriksplan och med avslut runt Odenplan. Nu ska vi inte avslöja exakt vilka ställen vi hamnade på, för att kommande guidegrupper ska ha några överraskningar att se fram emot men det blev några härliga timmar i vackert väder, med en variation av bakverk, kaffe och Stockholmiana. Allt Fikatipset kan önska sig, helt enkelt.

Under promenaden hann det med både nytt och gammalt. Ursvenskt, franskt och georgiskt, inomhus och utomhus och en extra bonus var att flera av ställena var hundvänliga, vilket gjorde att Skrik & Panik kunde följa med. Bara själva idén i sig, med fikavandring i stan, är genial, eftersom den fyller så många olika funktioner. Den sociala komponenten, gott fika, kunskaper om råvaror och en liten stadsguidning - allt i ett. Det enda kanske Fikatipset kan sakna är en liiite större variation av utbud. Om man, som herr Fika, inte är något fan av choklad, så kan det bli lite enformigt. Å andra sidan fick herr Fika veta att canelér är mycket mer populära bland män, än kvinnor. Att det har en manlig smak (pannkakor med rom).

Fikatipset rekommenderar absolut att ta en fikavandring såhär på våren och sommaren och vi lämnar denna promenad med sockerstinna magar. Apropå socker är det en diskussion vi har under promenaden - var går den här sockergränsen mellan att servera klassiska kondisbakverk som är alldeles för sötsliskiga och den kanske lite mer moderna filosofin, med att dra ner på sockret och låta andra smaker komma fram? Och blir Södermalm nästa stadsdel att promenadsatsa på? Det skulle säkerligen gå, samtidigt som Fikatipset insåg  problemet med att det är rätt långt att gå mellan de två måstena, Söders två bästa bagerier: Petrus vid Mariatorget och Robin Delselius på Renstiernas gata. För att anmäla sig till en fikavandring sök på: https://miaohrn.wordpress.com/fikaturer/.

Inga kommentarer: