onsdag 20 september 2017

Bullar och bröd


På ett sätt kan de te sig som en otacksam uppgift att följa upp, att vara nästa ställe att besöka efter vår senaste recension: ett superlativ-hyllat kafé. Risken finns att efterföljaren inte motsvarar samma förväntningar. Vi väljer ändå att sikta högt, genom att besöka Årets bagare 2015, Gabriel de Grados nya ställe på Valhallavägen: Bullar och bröd. Mitt emot Schweiziska ambassaden och inhyst i en gammal lampaffär / verkstad får stället med sina blanka betonggolv och höga tak en modern industriell känsla. Väldigt Brooklyn.

Den urbana känslan har samtidigt sina nackdelar i att här skulle krävas lite ljuddämpning, det blir lätt skränigt i lokalen. Fikat är tyvärr, rätt ojämnt. Fru Fikas minibitar är högt och lågt – någon helt ok, någon helt smaklös. Herr Fikas prinsesstårta är rätt klumpig. Grädden är god men tårtan saknar syra (sylt), har en torr och brödsmulig botten i flera lager och sen ett extra lager sockerkaka precis under det alldeles för tjocka marsipantäcket. Så görs väl ändå inte en prinsesstårta? Dessutom konstaterar vi att kaffet är beskt. Det enda positiva fikat är Vinnarbullen, den äppelkakebulle som de Grado vann med 2015. Den är riktigt god.

Bullar och bröd har absolut potential att bli ett bra kvartersbageri och även här har man ett bra flöde av folk och lokalen är läcker och inbjudande. Fikat däremot – där har man lite kvar att jobba med. Kanske är det så att Årets bagare 2015 just är en bättre bagare än konditor?

Inga kommentarer: