onsdag 21 februari 2018

Gast

På lördagen tar Fikatipset en tur till ett ställe som blivit liggande på vår "måste-besöka"-lista en längre tid. På en oansenlig stump av Rådmansgatan 57, vid Spökparken ligger Gast i gamla Matdistriktets lokaler. Det första man slås av är den roliga spökloggan i neon som återkommer överallt i och utanför lokalen. Lokalen i sig är vacker, ljus och rymlig, L-formad med högt i tak och stora bågformade fönster ut mot gatan. Om det beror på att Gast nyligen var nominerade till Gulddraken i kategorin kafé, eller om det bara är ett populärt ställe är svårt att säga. Fikatipset kan i alla fall konstatera att det är fullsatt i lokalen, lätt sorligt och att det är ett högt tryck.

Vi tränger in oss vid ett litet bord och eftersom det är rätt utplockat i disken äter vi en bit rulltårta och en toscamazarin till vårt kaffe. Nu är ju vi lite skadade vad gäller kaffe och brukar kunna avgöra direkt, bara vid en snabb titt på kaffeytan, om det är en god kaffe eller inte. Det här ser man direkt, på den lite brända ytan, att det kommer en rejäl dos beskhet i munnen, om man inte antingen skrapar bort skummet eller blandar i det i resten av kaffet (och därmed riskerar att få hela drycken besk). Vi lyckas ändå rädda kaffet, genom att skrapa bort det värsta.

Fikat är helt ok (levererat från dels det egna bageriet och dels från Bakery & spice), lokalen är mysig, stämningen är god och det är dessutom hundvänligt. Fikatipset anar också att man egentligen borde äta här, snarare än fika, för maten som kommer in till grannborden ser väldigt god och fräsch ut. Personalen känns också glad och service mindad, trots det höga tempot. Vi konstaterar också att andelen kvinnor i åldern 18.25 är väldigt hög. Överhuvudtaget är könsfördelningen på Gast 80/20 i kvinnlig favör och nästan alla ser likadana ut. En slags vit övre medelklass, som varken vill definiera som Södermalm eller Östermalm.

Inga kommentarer: