lördag 29 oktober 2016

Ma Baker

Hej igen och ett extra välkommen till alla nya följare av bloggen! Efter en viss tids stiltje på Fikatipset sög det till i fikatarmen och färden går ut i söderort och Kärrtorp. I ett av hörnen på det stora torget ligger så Ma Baker, en ordlek med den ökända mamman och gängledaren Ma Barker, som tillsammans med sina söner rånade och kidnappade folk under 30-talets USA. Hon sägs vara förebilden till mor Dalton i Lucky Luke-serierna och inspirerade Boney M till en hit 1977. Hur som helst, så är det väldigt lite som påminner om en rånarmorsa när man väl kliver in på det gemytliga bageriet. 

På Ma Baker är alla välkomna. Barnfamiljer, hipsters och pensionärsgäng trängs vid borden och även om demografin är stor så är det ändå väldigt enhetligt: det är nästan uteslutande kvinnor här. Var är alla männen? Gillar inte män att fika? Det här är något vi också noterat på Fikatipsets följare är den stora majoriteten av kvinnor. Till det kan också tilläggas att hela Ma Bakers personalstyrka, från bagare till kassa- och kökspersonal verkar vara kvinnor. Stället känns genuint och med viss hemma-hos-känsla. Udda koppar och möblemang men ändå inte på det här loppis-sunkiga sättet som man många kaféer kan lida av. Ma Baker känns fräscht och rent.

Fikat känns genuint. Press-kaffe och bakade bullar direkt från bakplåten. Mandelknutar och kanelbullar som i dagens batch bränts vid lite och därför går för halva priset. Av det som inte är övergräddat så är mandelknuten god och frasig och kanelbullen smakar precis som en kanelbulle ska, varken mer eller mindre. Stället är fullsatt och stämningen hög och det känns äkta, med helt vanliga människor i en trivsam blandning. Det känns kanske som att Kärrtorp (via ställen som Ma Baker) ligger precis i skärningspunkten för att genomgå en sakta gentrifiering men att man fortfarande håller emot.

Inga kommentarer: