Så återigen lackar det mot jul och en helt ledig helg innebär att Fikatipset, mellan shopping och paketinslagning, också hinner med två nedslag i fikats underbara värld. På lördagen får vi ett sug att inte åka och besöka något nytt ställe, utan istället åka till en av våra gamla favoriter. Så Fikatipset tar bilen, Skrik & Panik (hundarna) och drar till Alvik för att än en gång besöka Heléne Johanssons fikapärla Brioche. I julstressen och den bitande kylan är det just idag fullsatt till sista plats och inte helt lätt att köa sig till någonstans att sitta men tålamod är en dygd och snart kastar vi oss in i en lucka likt stressade parkeringsplatsjägare i valfritt köpcenter såhär års. Inte riktigt vår uppfattning av hur man avnjuter den perfekta fikaupplevelsen men det får duga. Brioche är som alltid livligt, ombonat, hemtrevligt och gott. Alltid gott kaffe. Fru Fikas karlsbader med choklad är smarrig och herr Fikas hjortron- och vaniljbulle är finfin den också. Däremot delar vi på en clementin- och choklad/valnötsbakelse som kanske inte prickar helt rätt. Fikatipset är nog av uppfattningen av mandariner och clementiner visserligen är juliga och goda att äta som de är men att de är knepiga som smaksättare. Ofta är de så milda i smak när de ska tillsättas i desserter att de riskerar att försvinna och att andra smaker tar över. Eller att det helt enkelt inte smakar någonting alls. Så är fallet här. Brioche är dock fortfarande en av Fikatipsets favoriter och det kan ingen clementinmousse ändra på.
På söndagen fortsätter julstökandet men också en åktur ut till Sigtuna och julmarknaden på Steninge slott. En anledning till att vi valde att åka hit är att det är hundvänligt, både julmarknaden inomhus men också i kaféet. Dessutom hinner herr Fika bli lite star struck då Skrik & Panik stiftar bekantskap med en gammal hockeyhjältes franska bulldog. Därefter blir det så fika på Steningekompaniets kafé och restaurang. Också här är det väldigt mycket folk men vi lyckas trycka in oss bland julshoppare, barnfamiljer och hundägare. Tyvärr är inte fikat speciellt bra och det anar vi nästan på en gång - bara på de små detaljerna. Först och främst så är priserna rätt höga, sk "för att vi kan-priser" och Fikatipset har ingenting emot höga priser egentligen - men då får också man prestera kvalitet därefter. Då är det inte ok att servera fabriksbakade och snustorra lussekatter för 30 kronor. Dessutom serveras vi en latte för 43 kronor som är vidrig. Det anar redan från början, när latten serveras och är alldeles alldeles för upphettad. Latte ska inte serveras i en sån temperatur att man inte ens kan ta tag i dricksglaset utan att rycka undan av smärta. Värmen sätter sig på smaken och det gör hela latten genombesk. Så där sitter vi med en besk kaffe (som inte går att dricka på fem minuter) och en torr smaklös bulle. Det är tur att man har trevligt sällskap i alla fall. Enda räddningen är en liten hallon- och tryffelsprinklad chokladboll, som är helt ok. Dessutom är miljön inne i stenladan charmig och pyntad. Slottsbyn i sig är också sevärd (speciellt på sommaren) och promenadvänlig men vi åker inte hit för att fika igen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar