lördag 2 juli 2011

Brunkebergs bageri


Ingen som läser denna blogg kan undgå att vi på Fikatipset gillar det närproducerade, egentillverkade med genuina råvaror, framför det färdiginköpta och prefabricerade. En ansats är alltid berömvärt, även om slutresultatet i själva genomförandet kanske inte alltid når ända fram. Stenungs- och surdegsrevolutionen med nya små bagerier som poppar upp som svampar i höstskogen gillar vi. Brunkebergs bageri är ett av dessa ställen, som ligger rätt i tiden. Det känns väldigt 10-tal, även om ju tanken knappast är ny. Det är bara lika självklart som genialt - vem vill inte äta sin bulle nybakt, fortfarande varm från ugnen? Mr och miss Fikatipset är inte helt eniga om bageriets pain au chocolats men undertecknad (mr) var mycket förtjust i dem. Pain au chocolats med betoning på chocolat. Rikligt och underbart frasigt.


Inte för att jag vet om det är nån trend men det enda som är lite tråkigt med fler av de nya bagerierna som vill kombinera bakande med kaféverksamhet (gärna i samma lokal) är att själva bageriet ofta tar upp en stor majoritet av lokalen och att själva kafédelen blir ihoptryckt mot en vägg, i paritet med en trång ståbar. Vi vill ju njuta av atmosfären, bakelserna och mjöldammet på plats, utan att tvingas bli påskyndade av andra gäster, eller stå och vänta på att nåt sällskap fikat klart vid de alldeles för fåtaliga borden. Konceptet är en vinnare - utnyttja det!



Brunkebergs bageri finns för närvarande i två butiker, en på Dalagatan och en på Regeringsgatan. Än så länge har vi bara hunnit besöka den förstnämna men vi ser redan fram emot systerbageriet också. Är man mer intresserad av Brunkebergs bageri, bakande och recept så har ägaren Heléne Johansson dessutom gett ut en bok: Bröd från Brunkeberg där du själv kan bara till det mesta av det som säljs i butiken.


Inga kommentarer: