måndag 20 februari 2017

Wallins bageri & konditori

Lördag förmiddag drar så Fikabilen mot Södermalm och Skanstull. Utbudet i området är rikligt och det är bara att välja och vraka bland ställen, om man är sugen på kaffe och en bulle. Vi väljer dock, lite slumpartat, att besöka gamla Wallins bageri och konditori på Ringvägen. Vi har med åren hört lite saker om stället och vi vet inte hur väl det stämmer. Såsom att Wallins är en veganfavorit, då inget man bakar innehåller animaliska produkter. En annan åsikt är att Wallins skulle vara ett klassiskt tantfik. Det första vi konstaterar när vi kliver in på stället är dess popularitet. Det är fullsatt och kö ut genom entrédörren. Inte helt populärt en kall dag, att köande kunder står och håller upp ytterdörren, så att lokalen översköljs i kalla vindar.

I och med närheten till Blomsterfonden (ett äldreboende längs gatan) så är det förstås oundvikligt att andelen rullatorer på Wallins är betydligt högre än på något annat kafé vi varit på. Wallins ligger till och med i ett av de sju Blomsterfondshusen som sträcker sig på rad västerut. Fikatipset tycker inte att det är något större problem - då är det snarare mer tråkigt att inredningen tagit fasta på den här sterila landstings-looken. Tråkiga fanérmöbler, IKEA-mode (för 25 år sen) och samma Monet-reproduktioner som man oftast kan se på just servicehus och i väntrum.

Wallins är livligt och populärt och disken dignar av godsaker. Fikatipset väljer för dagen en Prinsesstårtebit och en semla. Kaffet är helt ok men man kan redan ana på utseendet att semlan är i största laget. Den är god men alldeles för mäktig och med alldeles för mycket grädde. Man är illamående innan man ätit hälften. Grädden är dessutom bara grädde, inte smaksatt med något. Fru Fikas tårtbit är också rätt mäktig och lider av den klassiska kondissjukan: att det är för sött. Det är inga milda subtila smaker. Nu finns det en liten sträng syrlig sylt i ett lager, som bryter av lite av sötman men känslan är fortfarande att det är så sockrigt och ja.. ett omodernt bakverk. Wallins är ett stamhak för många i närområdet och det är ju bra. Det lär dock inte bli vårt nya stamställe.

Inga kommentarer: