onsdag 29 april 2009

Winterviken

I Nobels gamla svavelfabrik driver Marcus och Erika Aujalay (årets kock 2004) sedan 2008 Winterviken. Den gamla K-märkta fabriken från 1891 inhyser ett kafé samt fest- och konferensmöjligheter.

Längst med den magnifika tegelbyggnaden finns möjligheter att sitta ute och avnjuta sitt fika. Nu på våren värms teglet upp av solen och fungerar som extra värmekälla när det kommer svalare vindar från vattnet.

För mig är detta en fantastisk lokal och ett stycke industrihistoria som ger mig lite pirr i magen. Teglet och de gamla balkarna både i stål men även trä speglar sekelskiftets anda och man kan föreställa sig Alfred Nobel vandra i området, inspektera verksamheten. Byggnaden har kärleksfullt bevarats och man kan idag hyra lokaler för fest (dock får man räkna med att lätta på plånboken lite). Den stora salen rymmer upp till 400 gäster men det finns även mindre rum att disponera.

Kaféutbudet är helt okej. Fikabrödet är hembakat och chokladbollen vi förtärde hade en mustig och rik chokladsmak. Smörgåsarna med salami och briéost passade bra efter en söndagspromenad. Jag såg också att Winterviken söker en kaféansvarig så det kan ju bli intressant att se vad som kommer att hända framöver.

Winterviken välkomnar barnfamiljer och i kafét finns en rithörna och bra plats för att parkera barnvagnen. Detta märks på gott och ont. Jag kan förstå att det är ett perfekt område att helgflanera i och omgivningen är som gjord för hundar och ungar (dock är man inte lika hundvänlig som barnvänlig) men det brukar gå alldeles utmärkt att samsas.

Tyvärr har populäriteten, speciellt när vädret är vackert, skapat en situation där utbudet och lokalen inte är dimensionerad och planerad efter efterfrågan. Detta skapar långa köer och frustration hos gästerna. Det som skulle vara en mysig söndagsfika blev en 45 minuters väntan i en rysk brödkö och när man väl lyckades balansera ut brickan genom att gå slalom mellan springande barn var man helt slut och redo att gå därifrån.

Fortsätter man gångvägen som passerar förbi Winterviken kommer man ut på Rävudden där många hundägare samlas och umgås.

/C

Inga kommentarer: