torsdag 12 maj 2016

Bagarens bord på Petrus

En vanlig torsdag morgon skippar Fikatipset frukosten, tar ledigt halva dagen från jobbet och drar till Söder för att gå på Bagarens bord på bageri Petrus. En liten specialtillställning för små sällskap om max sex personer, då det under en timmes tid serveras den ena nybakade godsaken efter den andra - direkt från de varma ugnsplåtarna. Konceptet är genialt: äta, få berättat om de olika bakverken och brödsorterna, prata och socialisera samtidigt. Allting serverat och berättat av ägaren själv: Petrus Jakobsson. Bästa formen av infotainment! Mjöldammet, värmen och dofterna av gräddande bröd ramar in den genuina stämningen bakom kulisserna perfekt. Swedenborgsgatan en tidig sommarmorgon kan också vara ett av stans mest charmiga ställen att befinna sig på just nu.

Under vår timme får vi en utförlig lektion om skillnaden mellan olika mjölsorter och gryn. Om bakmetoder, poolishar, surdegar, jäsning och värme. Nördigt? Absolut men jätteintressant om man delar intresset, vilket ju vi gör. Vi bjuds på gröt, gott kaffe, juice i glasburk (såå hipster) och den ena lilla godsaken efter den andra. Fattiga riddare, matiga briocher, bagetter, catalaner, den portugisiska specialiteten pastels de nata och herr Fikas favorit: kouign amann. Fikatipset finner knappt ord för hur gott det är, när det redan goda dessutom kommer ut direkt ur de varma ugnarna. Det här hade vi kunnat göra om, flera gånger i veckan!

Vi rekommenderar alla ett besök på Bagarens bord. Platser förbeställs helst på bageripetrus@gmail.com eller via deras Instagramkonto. Det kan bli svårt att hinna få tag i platser innan sommaren men vi förutsätter att konceptet återkommer i höst. Det är det värt. På vårt besök var en av deltagarna en dam som hade flugit hit från Helsingfors på morgonen - bara för detta event.

Inga kommentarer: