måndag 30 maj 2016

Flickorna Helin & Voltaire

Solig vårsöndag och Fikatipset fortsätter sin mission för att uppsöka och tipsa om sommar-Stockholms kända och okända pärlor. Idag gick vi på en sommarklassiker på Djurgården, känt för sitt fantastiska läge längs Djurgårdskanalen och promenadstråken upp till Rosendals trädgård. Att besöka Helin & Voltaire på sommaren har sina för- och nackdelar. Fördelen är förstås miljön, som är otroligt vacker och idyllisk. Dessutom är folk glada, vilket gör att både Stockholm och Stockholmare visar sig från sin bästa sida, inför de mängder av turister som också frekventerar stället. Negativt som vi ser det, är att populariteten medför en väldigt stor portion tålamod, för att orka stå i de väldigt långa (och långsamma) köer som bildas till kassan. Kön avskräcker och får folk att vända i dörren.

Flickorna Helin och Voltaire har förutom sitt kafé och restaurang också ett eget bageri. Vid tidigare tillfällen har vi haft nöjet att avsmaka deras bullar som varit goda. Vi är dock inte helt säkra på att tårtor är Helin & Voltaires paradgren. Visserligen är det väldigt traditionella svenska smaker: turistanpassade med jordgubbstårta, citronmarängtårta och klassisk prinsesstårta men bitarna man får är väl tilltagna och klumpigt serverade. Det smakar jättegott i fyra, fem tuggor men sen kommer sockret och den övermäktiga portionen ifatt och man inser att man har minst 40 tuggor kvar, av samma sak, av samma tunga smaker och enformiga sötma. Det funkar inte. Det kanske gör det för andra men det funkar inte för oss på Fikatipset, som gillar välbalanserad fika.

Prinsesstårtan har alldeles för tjocka lager marsipan och när det på vissa ställen dessutom blir dubbla lager, då är det dags att skjuta tallriken åt sidan och fokusera på något annat. Som utsikten, solen eller människorna på terrassen. Vi får lite samma känsla här som man får på Taxinge slottskafé. Att man förhäxas av alla godsaker och plockar på sig alldeles för mycket och att det sen alltid slutar med att man lämnar hälften av allt och går därifrån illamående. Det ser gott ut men att tårtorna sen helt saknar balans och finess. Kaffet är inte jättegott heller men det är åtminstone varm och drickbart. Så Fikatipsets tips är att gärna besöka Flickorna Helin & Voltaire men satsa då på bullar eller en bit mat. 

Inga kommentarer: