måndag 23 maj 2016

By:fiket

Fikabilen puttrar enträget på. På söndagen bär det av mot något som på pappret inte låter allt för spännande kanske. Ett restaurangkoncept som drivs av LRF, som vill bjuda på ett "kafé på svenska", med allt vad det innebär. Dessutom ligger kaféet i en rätt tråkig del av Stadshagen, omringad av kontorsbyggnader och garage och inga andra verksamheter längs gatuplanet. Uteserveringen vetter ut mot en skogsdunge i kanten på Stadshagens IP, så man kan tycka att det miljömässigt finns en viss uppförsbacke att jobba utifrån. By:fiket ligger inte optimalt till. Än, ska kanske tilläggas.
När vi väl kliver in på By:fiket så skingras våra tvivel. Personalen är väldigt trevlig och påpekar att man serverar "frunch" här och inte "brunch" och att ställets inriktning skiftar längs dagen. Från att vara restaurang på morgon och lunch till att mot eftermiddagen gå mot att mer bli ett klassiskt svenskt fik där man kan få sina sju sorters kakor och kaffe i roskoppar. Precis som hemma hos farmor. Man blir glad när man kliver in på By:fiket och inte bara för att man prickat in en massa gamla svenska klassiker - utan snarare för att man gett lokalen ett helt eget uttryck. Det är nygammalt. Svenska klassiker i modern tappning. Vackra mönstrade tapeter, bröstpanel, trasmattor, Perstorpsbord med virkade små dukar och löpare. Pinnsoffor och broderade kuddar med små hemsnickrade citat på.

På By:fiket vet man vad man får men det kan också vara väldigt befriande. Lokalen är inbjudande, ljus och fräsch. Det är bra mat och fika på svenska råvaror, från svenska bondgårdar. Fikatipset faller för By:fikets charm, även om fikat kanske var lite i sötaste laget. Stället verkar också vara populärt, trots sitt läge och håller man bara ut några år så kommer utbyggnaden av Stadshagen att göra By:fiket till en betydligt mer central och befolkad plats.

Inga kommentarer: