fredag 20 maj 2016

Café Koloni, Saltsjö-Duvnäs

En sval vårdag puttrar Fikabilen genom stan och bort mot, för oss, okänd terräng. Vi drar till Saltsjö-Duvnäs och besöker det första Café Koloni (idag finns det fem stycken till, mestadels inne i stan). Vi är tidigt på plats, innan öppningsdags och att en promenad runt i området påminner nästan skrattretande mycket om Solsidan (som ligger några kilometer sydöst om Saltsjö-Duvnäs). Vackra sekelskiftesvillor, segelbåtar, dyra bilar och ombonade gräsmattor. Själva caféet ligger mitt i villaområdet och är såhär sommartid väldigt inbjudande. Vackra gamla hus, välskötta gräsmattor, bersåer, gamla utemöbler i gjutjärn och blomster. Det är oundvikligt att inte tänka på gamla svunna tider och barndom när man kliver in på Café Kolonis uteservering. Caféet ligger också vägg i vägg med Olle Nymans ateljéer och konstnärshem, vilket ger stället en ytterligare attraktiv aspekt.


Café Koloni saluför sig på sin hemsida med att man serverar god ekologisk mat och egna bakverk. Det är ju bra, även om det inte är något unikt koncept för ett kafé. Vår mat är god, utan att vara något extra. Det är inte jättespännande. Fikat är.. ok. Fru Fikas kärleksmums är lite torr och herr Fikas jordgubbspaj med vaniljsås är precis vad man kan förvänta sig av en jordgubbspaj med vaniljsås. God. Såsom en jordgubbspaj ska smaka i sina bästa stunder, när solen skiner och sommar-Sverige visar sig från sin bästa sida. Ett stort plus, förutom den härliga miljön är också tystnaden här ute. Inga trafikerade vägar som stör, inga bullrande arbetsplatser. Det är på sin höjd lite sorl från övriga gäster och kanske nån gräsklippare som puttrar på en tomt i närheten.


Kanske är det det som stör lite med Café Koloni, att det bara är. Utbudet är inte jättespännande men det man har är habilt och gott. Utan att vara spektakulärt. Man inte åker hit för att bli överraskad utan snarare för stillheten, lugnet och för känslan att få stressa av en stund.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej,

vi har tagit över Café Koloni i april i år och namnet Koloni valde vi bort för att markera en nystart med ett annat utbud.
Restaurangen och cafét håller öppet dagligen från maj-augusti från 11.00 till sent (köket stänger 21 under sommaren). Under vår och höst har vi öppet helger fredag till söndag. Runt Mårtensafton serverar vi traditionell gåsamiddag och november-december vårt julbord.

Varmt välkomna till oss önskar Håkan & Thomas med personal.

besök oss på www.kerstinocbritt.se och följ oss görna på Instagram och Facebook.