tisdag 19 januari 2016

Café Mariaberget


Café Mariaberget är som att kliva in i någons stora kök. Inredning och hela känslan i lokalen är väldigt familjär och varm. Det känns som att alla känner alla. Utom vi i Fikatipset, som inte känner någon. Vi känner också ändå väl omhändertagna och inkluderade bland trasmattorna och alla hundar och ungar som kutar runt på golvet. Vi får känslan att Mariaberget är väldigt stammistätt och att många verkar känna varandra. I och med att det är hundvänligt också, verkar många av hundarna också känna hushunden Malte, som går runt och socialiserar i rummet.


På väggarna hänger fina tavlor av Solveig Stampe och bredvid oss sitter en kändis med familj, om man nu är intresserad av att spotta sånt. Kaffet är perfekt och smörbullen är ok. Café Mariaberget är ett rätt litet ställe och det är trångt mellan borden, så det blir mycket folk på liten yta. Samtidigt vill man också inkludera viss försäljning i lokalen, i form av kläder och skor av fint hantverk.

Trots sin belägenhet, som sista utpost på Blektornsgränd, innan Ivar Los park och berget ner mot Söder Mälarstrand så är det ett ständigt flöde av folk i närheten. Det måste tyda på att Mariaberget arbetat upp en väldigt stark kundkrets, som kommer hit, till ett ställe "där alla känner dig vid namn". Här sitter alla möjliga ålderskategorier och alla är lika välkomna. Hipsterfaktorn är låg, bageritrenden känns också långt borta men det gör inget. Då är det befriande med ställen som vågat gå en annan väg.  

Inga kommentarer: