fredag 15 januari 2016

Newt

Söndagar har alltid varit en svår dag i kafé-Stockholm. Mycket är stängt, andra ställen har rätt snåla öppettider och kvar blir böset, så att säga. Till Fikatipsets stora glädje har vi sent om sider upptäckt en ny liten pärla på Kungsholmen. I Vurmas gamla lokaler på Polhemsgatan har sen ett år tillbaka Newt etablerat sig. Restaurang och bageri - i ett!? Konceptet för tankarna till Broms vid Karlaplan, men i ett mer småskaligt intimt format.

I och med att Fikatipset besöker Newt kring halv fem på söndag eftermiddag så har vi nästan hela kafét för oss själva. Nog för att svenskar och Stockholmare älskar sin fikatradition men inte på vilka tider som helst. En slaskig och mörk januarikväll är kanske inte den mest inbjudande tiden för bullar och bakelser heller. Vi tror ändå att Newt kan leva bra på att ändå befinna sig i ett bra läge (nära Hantverkargatan) och på att servera ekologisk mat och fika. Med bra kvalitet kommer man långt. Sen kan man ju alltid undra vad det innebär att stället säger sig laga mat med "väldigt lite laktos och gluten". Det kan ju vara hedervärt men är man allergisk är även "väldigt lite" för mycket.

Vår mat är helt ok och fikan är god den också. Fru Fika erkänner att hade det varit mer socialt accepterat så hade hon slickat ren sin desserttallrik, då drömbrownien med bärkompott får högsta betyg. Kaffet är gott det också, så Fikatipset kan inte annat än rekommendera Newt, om inte annat så just för deras generösa öppettider och kombinationen av mat och fika.

Inga kommentarer: