lördag 9 januari 2016

Sthlm Raw

Öppna för nya intryck och tips valde Fikatipset att denna snöiga fredag i januari besöka Hornstull och Sthlm raw, för att vidga sina vyer för vad en fika egentligen måste bestå av. Sthlm raw är ett kafé som vänder sig till kunder som, förutom att de inte serverar kött i sin mat också exkluderat GDS i sin fika. Inget gluten, inga mjölkprodukter och inget socker. Herr Fika började med att äta Raw-tacos med valnötsfärs - vilket ändå var förvånansvärt gott för en karnivor.  

Fikat i den lilla fullsatta lokalen var spännande. Latte (gjord på havremjölk) och tre sorts sötsaker. En lingon & lakritstårta, en mango-brownie och Nutella-boll. Utan gluten och socker!? Fikatipset konstaterar snabbt att lingon & lakritstårtan är riktigt god och väldigt smakrik, även om den är kompakt och i största laget. Mango-brownien är ok och vid Nutella-bollen känns som att vi beställt in alldeles för många saker. Även om det är gott (till en början) så infinner sig rätt fort en känsla av att man idisslar en allt tråkigare kletig massa - där allt till slut smakar likadant. Det är heller inte så konstigt, eftersom man i sina ansträngningar att bortse från elementära ingredienser och smaksättare i stort sett bakar allting på samma bas. Dadlar eller cocos. Det gör att allt åtminstone vi äter, får samma konsistens och i slutändan också samma smak. Nu har vi visserligen inte ätit oss igenom hela utbudet, så vi bör inte dra några generaliserande domar över hur "allt" smakar.

Så även om Sthlm raw kanske inte är helt vår bag (fast vi gillar lingon & lakrits-tårtan) så är det svårt att inte tycka om ett sånt här ställe. För att de uppenbart attraherat och hittat sin kundkrets och matchat ett behov och att de med sitt koncept kan locka allt från veganer till allergiker till diabetiker att också få njuta av god mat och god fika. Ett bevis på detta är att kaféet är uppbyggt helt via crowd funding.

Inga kommentarer: