söndag 30 november 2008

Café Mineur

På stora Nygatan inte långt från Gamla Stans T-banestation ligger Café Mineur. Kaféet är inrymt i en källarlokal med takvalv och vita väggar där teglet sticker fram fläckvis. Mineur har bara funnits sedan januari 2008 men har snabbt etablerat sig som ett välrenommerat kafé om man vill tro olika sajter där man kan betygsätta kaféer.

Atmosfären är varm och inredd med en stor flora av olika stolar och bord, mestadels från 50-talet. Själv avnjöt jag min latte i en rejäl läsfåtölj. I taket hänger olika typer av lampor, allt från kristallkronor till röda fransskärmar.

Mineurs utbud bygger på ekologiskt och rättvisemärkt kaffe och det finns en stort variation av olika lösthésorter. Bakverken är i största möjliga mån ekologiska och matmenyn är till viss del vegetariskt. Tyvärr var det ganska torftigt på fikabrödsfronten när vi var där men saffranskakan med grädde och sylt såg god ut på håll. Vi valde att förtära något lite mer matigt denna gång och avslutade med en chokladdoppad havre/kokoskaka.

Mineur delar lokal med en liten butik där man kunde köpa palestinasjalar, Che-tröjor, batik, döskallekläder och reagge-färgade saker. Detta speglade sig nog i klientelet på kaféet som vi upplevde bestå av lätt vänstervridna, folkhögskolestuderande, rollspelare, HBT-personer, en och annan förvirrad turist och så vi då ;-). T beskrev det som trend-Stockholms antites, på gott och ont.

Mineur har säkerligen hittat sin nisch och sin kundkrets. De har lyckats skapa en trevlig, nej rent ut sagt mysig atmosfär och jag förstår de människor som vill sitta där länge och bara konversera. Detta är strongt med tanke på att det i samma kvarter ligger fem andra kaféer (som alla var fullsatta denna dag). Det är kul att hitta kaféer i Gamla Stan som inte är helt turistorienterade utan finns till för vanliga Stockholmare.

/C

Inga kommentarer: