torsdag 10 november 2016

Fru Marias bak

En av Fikatipsets traditioner är att äta frukost på lokal lite då och då. Då menar vi inte att bruncha på helgerna, utan vardagsfrukost innan jobbet. Ett av de mer frekventa ställena, pga. sin närhet till E4:an är Fru Marias bak i Älvsjö. Stället har genom åren genomgått en transformation till trångt och lite smutsigt kafé till att idag vara dubbelt så stort (då man övertagit en grannlokal), ljust, fräscht och hemtrevligt. Och med en släng av vintage och nostalgi. Känns konceptet igen?

Fru Marias bak har egentligen alla beståndsdelar för att vara ett riktigt bra bageri. Bara den här känslan att lite frusen traska in i värmen och mötas av bulldofter från ugnarna och massvis av motiverande tavlor på väggarna som skänker en pepp inför dagen som ska komma. Utbudet är stort och frontdisken dignar av bullar, matiga som söta. Ändå är det någonting som stör... Nu har Fikatipset varit här så pass många gånger att det inte kan avfärdas som en slump eller engångsföreteelse. Majoriteten av gångerna som vi varit här och ätit frukostbullar så har känslan varit att brödet systematiskt är lite undergräddat. De söta bullarna är också lite irriterande i och med att de ofta känts lite för osöta. Snåla på smak, kanske är ett bättre ord.

För Fikatipset blir ett av nyckelorden med Fru Marias bak "nästan". Det är nästan perfekt. Det smakar nästan helt ok. Det är nästan lite eget men påminner samtidigt om väldigt många andra ställen med sina omaka möbler och känslan att komma in i en ombonat gammalt kök. Vi rekommenderar absolut ett besök hit, vilken årstid som helst och kanske är det vi som är petiga? Om inte för råvarorna så kan man hänga här och insupa en skön atmosfär, lyssna på LP-skivor och bara stressa av.

Inga kommentarer: