måndag 28 november 2016

Lundins konditori

Lördagen försvann utan att Fikatipset hann fika och på söndag morgon funderar vi kring frukostbordet på var man ska skulle kunna åka. Idéerna börjar ta slut och det känns som att vi varit nästan överallt vid det här laget. Vi kanske rent utav blir tvungna att skicka efterlysningar på fikatips till er läsare? I slutändan bestämmer vi oss för att nappa på ett tips vi fick för ett tag sen från en av stans mest etablerade bagare. På frågan var hen själv brukar fika när inte tiden spenderas i det egna bageriet fick vi många självklara och bra tips men också ett ställe vi inte varit på. Så Fikatipset styr söderut mot ett snöigt Västertorp. Vi hamnar på Lundins konditori.

Jag tror vi nästan ögonblickligen tittar på varandra och tänker: var det verkligen det här stället hen tipsade om? Det måste ha hänt någonting här? Ett missförstånd? Ett ägarbyte? Va? Lundins vintern 2016 är ett väldigt klassiskt konditori (med allt vad det innebär av alldeles för söta tårtor / bullar / bakelser) och inredningen är lite sorglig och eftersatt. Som att stället fastnade i en tidskapsel 1985 och precis kommit ut igen. Det är lite sjabbigt, lite oorganiserat och rätt omodernt. Vi är osäkra på om det kan vara så att Lundins bytt ägare, då det dessutom är så att stället ligger vägg i vägg med en pizzeria - som man kan gå emellan de två ställena. Dörren mellan lokalerna öppnas några gånger och helt plötsligt luktar konditoriet pizza och sur vitkålssallad.

Fikatipset betvivlar inte att allt som bakas på Lundins kommer från ett eget bageri. Ambitionen är säkert hög men fikat är inte jättebra. Det är tyvärr de gamla konditoriernas stora problem nu för tiden - att mycket är så osofistikerat och över-sött.  Man bakar allt såsom man alltid gjort och smakerna är inte så uppdaterade och subtila för att passa modernare smaklökar. Mandelkroken är ofärdig, tårtan alldeles för söt och saffransbullen består mest av luft. Lägg därtill en oerhört snål latte. Det kanske är lika bra i och för sig, eftersom den latten kan klassa in som årets sämsta. Helt obalanserad och besk. Och då ber vi ändå om mer mjölk för att jämna ut smakerna. Lundins överhuvudtaget känns omodernt och det behöver inte vara något fel i sig att man inte vill hänga på de hetaste nya trenderna men det känns omodernt på ett klumpigt sätt. Det är trångt, vägglampor i form av jättesnäckor, spegelpelare, hängande sladdar lite varstans, halvtrasiga hyllor och stora ställ med disk som man kan spana in, om man har lust. Att personalen är trevlig och serviceinriktad är ett plus men det räddar inte helheten.

Fikatipset tar gärna emot tips från er läsare men nästa gång gör vi lite bakgrundscheck innan. Den sista positiva recensionen på Cafékartan för Lundins konditori var från april 2014. Det kanske säger en del...

Inga kommentarer: