måndag 21 november 2016

Robin Delselius

På söndagen drar Fikabilen iväg mot söder och åtminstone ena halvan (herrn i sällskapet) är väldigt förväntansfull inför den nykomling vi tänkt besöka. Fru Fika vet inte om vart vi ska, så för henne är allt en överraskning. Väl på plats går det däremot upp ett ljus var vi hamnat. För oss, boende i nordöstra Stockholm så är "Dellan", systrarna Delselius bagerier på Värmdö (Grisslinge, Stavsnäs och Gustavsberg) välkända och välfrekventerade. Är man på Värmdö är Delselius ett måste. Fikatipset har tidigare hyllat Grisslinge-bageriets gifflar och rekommenderat minst ett sommarbesök på Tornhusets uteservering i Gustavsberg  som ett absolut måste. Därför är det med stor nyfikenhet vi noterar att nästa generation Delselius, Robin, nu testar sina vingar och öppnar sitt första egna bageri och att han dessutom väljer att lämna tryggheten på Värmdö och placerar sig själv mitt i Sofo, i gamla konditori Munkens lokaler på Renstiernas gata 19.

Av det gamla Munken finns inte mycket kvar, allt är totalrenoverat och lokalen känns ljus, urban, modern och trendig. Mycket av färgerna i lokalen går i stilfullt ljusgrått och man har lagt in en nytt vackert golv. Känslan går nästan lite till Brioche i Alvik. När vi besöker Robin Delselius (både stället + att vi får en liten pratstund med Robin själv) så har stället bara varit öppet i tre dagar men det verkar ändå flyta på väldigt bra. Fikatipset noterar inga klassiska barnsjukdomar som alltid uppenbarar sig på nyöppnade ställen. Lokalen är inbjudande - fullsatt till sista plats av hipsters, kändisar och oss vanliga dödliga. Trots att det är så mycket folk i lokalen och ljudnivån är rätt hög så har man också lyckats med akustiken i lokalen. Det blir inte skramligt och skrikigt, utan mer ett behagligt sorl. Vi återkommer flera gånger till ordet "trivsamt".

Några gifflar hittar vi inte men den stiliga disken är ändå full av godsaker och det Fikatipset äter är mer än godkänt. Saffrans-bullarna är perfekta, både de släta och de med mandelflarn på och den lilla minipajen med italiensk maräng och svart vinbärskräm är magiskt god. Hade vi varit Birgitta Rasmusson hade vi deklarerat att fikat var "rrrrrrrasande gott". Kaffet - spot on. Borden har perfekt storlek, allt verkar genomtänkt och fru Fika utbrister faktiskt under fikat att hon är "sjukt imponerad" av att inte bara ha hittat ett nytt smultronställe men att det är så bra på nästan varje punkt. Vi har svårt att hitta egentliga fel mer än att vi hamnar i en diskussion om gentrifiering och hur ett sånt här ställe bidrar till att göra Söder ytterligare lite dyrare, lite mer polerat och övremedelklassigt. På bekostnad av folk med tunnare plånböcker, som sakta men säkert knuffas ut. Men det är ju knappast Delselius fel.

Det är en väldigt trevlig känsla, när man som fikaspanare åker ut och blir rejält överraskad av ett ställe. Fikatipset har under året haft flera riktigt bra fikor, några riktiga femmor i betyg, på gamla bekantingar men också på nya stjärnor. Vi räknar med att vi hittar ungefär ett guldkorn per årstid. Som bagarens bord på Petrus på våren, Fosch i somras och Enskedeparkens bageri på hösten. Vinterns stora utropstecken är Robin Delselius. Fikatipset vågar tippa att det här stället kommer finnas med i nomineringarna inför 2017 års Gulddrake för bästa kafé.

Inga kommentarer: