fredag 23 oktober 2015

Bageri Brillo


Vår nästa fikadestination är ett efterlängtat ställe med stor kompetens. Bagarchefen Håkan Johansson är regerande världsmästare i bakning av sött bröd och syns numer överallt, både som expert i Hela Sverige bakar, som i sin nyutgivna bakbok i bokhandeln. Inhyst på Skeppsbrokajen ligger alltså Bageri Brillo, i ett av de gamla tullhusen. Som namnet antyder så är bageriet en utflugen del av restaurangen Taverna Brillo men står också som brödleverantör åt flertalet restauranger i stan. Så redan innan vi klivit in genom dörrarna är ansatsen och ambitionsnivån hög.
 
                        

Mjöldammet yr när vi kommer in och personligen tycker jag att det adderar en viss charm till stället.  Vägg i vägg med kafédelen ligger bageriet, så det förklarar en del. Lokalen är ljus och man möts direkt av en dingnande disk, full av bröd, bullar och bakelser. Tyvärr är kafédelen väldigt liten, om man vill sitta inomhus. Tre små bord i ett hörn. Såhär på hösten sitter man helst inne men Bageri Brillo är nog mer tänkt som en affär / leverantör men också mestadels ett sommarkafé. När uteserveringen är öppen och solen skiner, är Bageri Brillo ett fantastiskt ställe, med en oslagbar utsikt ut mot Skeppsholmen och Södermalm.
 
                          

Fru Fika är inte helt såld på fikat som helhet, då hon tycket av standarden är lite ojämn.  Wienerbrödet var ok medan vaniljbullen var härligt smörig och riktigt smarrig. Kaffet var felfritt, helt perfekt. Lokalen i sig känns inte helt anpassat för inhysa ett kafé. Det är lite för trångt när inte uteserveringen finns till hands. Vi noterar också att golvet är ovanligt halt. Inredningssinnet slår till i herr och fru Fika och vi funderar på hur Bakeri Brillo gjort sig med en större kafédel inne ihop med ett vackert marockanskt kakelgolv. Förmodligen hade man då legat väldigt nära full pott.  

Inga kommentarer: