lördag 17 oktober 2015

Café Lissabon


Herr och Fru Fikatipset hade nöjet att besöka Portugal förra sommaren och föll då för landets nationalbakelse Pastel de nata. Ändå tog det ett år att få en sån craving på bakelsen, att vi var tvungna att kolla upp var någonstans i stan man kunde avnjuta den igen. Den finns bara på några få ställen och vi valde att avnjuta den på Café Lissabon i Hornsberg och kanske återuppleva airen av sommarnätterna i Bairro alto och Cascais.
 
 
Redan när vi kliver in på Café Lissabon inser vi att det kommer bli med sorg i hjärtat man recenserar det här stället. För vi vill verkligen tycka om det här. Ägaren verkar vara en väldigt trevlig pratglad man, stället är genuint med massvis av portugisiska godsaker i disken och det är familjärt och så långt ifrån en kedja man kan komma. Men. Tyvärr finns det många men med detta ställe. Ett är storleken på stället - lokalen är alldeles för liten för att bedriva ett kafé i. Sen blir det kanske än mindre välkomnande att toaletterna på stället förvandlats till förråd och att lysrören i taket är rätt starka och omysiga. Kaffet är jättegott men vår efterlängtade pastel de nata känns ofärdig (seg) och inte helt färsk. Den saknar smördegens frasighet och är förmodligen inte tillverkad idag. Här ligger ju också problemet: om man har en sån liten omsättning att man inte har råd med ett eget bageri, utan kanske bakat grejerna hemmavid - en hel batch för hela veckan. 
 
 
Fikatipset vill dock tro att det finns hopp för Café Lissabon. Med en större lokal, som i sig skulle kunna generera ett större flöde av kunder - så skulle konceptet kunna bli riktigt bra. Det är ju såhär man vi ha ett kafé: genuint, lite udda, familjärt och intimt. Kanske bör man också renodla verksamheten till att bara vara ett kafé och inte en kombinerad livsmedelbutik, där man säljer sardiner, ost och fryst torsk.

För er som är nyfikna på receptet på en klassisk Pastels de nata

Inga kommentarer: