lördag 24 oktober 2015

Haga tårtcompani och bageri


Efter att besökt ursprunget; Oskar Måleviks och Anna Cardelius första bageri vid Torsplan, kände vi oss nyfikna på att också besöka deras lillasyster på Kungsholmen, Fleminggatan närmare bestämt. Vi gillar stället på Torsplan och vår enda invändning har varit, som tidigare nämnts, att man sitter nere i en halvmörk källare och tittar upp på gatunivån, genom lite smutsiga fönster. Det nya stället är på gatunivå och får direkt en ljusare lyster, som ett välkomnande leende av ljus som kontrasteras av bruna bullar och färgglada tårtor. Samtidigt känner man direkt igen sig från Torsplan med träpanelerna på några av väggarna och disken - målat i falu rödfärg. Haga tårtcompani lyckas utmärkt med att förmedla en känsla av intimitet och hemtrevnad.
Hagabageriet motto sen starten har varit "En tårta säger mer än tusen ord", så då är det väl lika bra att dagen till ära förtära lite tårta. Det är ju trots allt lördag, som fru Fika skulle säga. Vi väljer två varianter på en princesstårta: en klassisk och en där marsipanhöljet är täckt med chokladtryffel (vilket var mycket gott) och där grädden inuti smaksatts med päron (dock lite artificiell, tyvärr).
I vårat Fikatips vill vi också passa på att tipsa om ett praktiskt förhållningssätt: när på dygnet man intar sitt fika. En klassisk fikaregel: kom tidigt. Ju närmare inpå stängning man kommer, desto tröttare blir färskvarorna - samtidigt som också utbudet blir sämre. Ett wienerbröd eller en fralla som bakats tidigt på morgonen blir rätt torrt och tråkigt efter en hel dag i rumstemperatur. Kommer man sent på dagen, är det ju sistahandsexemplaren man får välja bland. 

Så här faller vi lite på eget grepp. Vi kommer relativt nära inpå stängning och äter tårta med "oroväckande" tjocka brödbottnar i flera lager. Grädde, bär, marsipan och choklad smakar väldigt bra och är välbalanserat i sötma men brödet förstör en del, både genom att vara för tjockt och lite för torrt. Där har vi egentligen bara oss själva att skylla. I övrigt har vi få saker att klaga på. Kaffet är bra, lokalen mysig och personalen trevlig. 
Enda klagomålet här, förutom tårtbrödet, är väl något som många, många bagerier i stan tycks lida av: platsbrist. Vill man inte ha sittande kunder eller vad är tanken?

Inga kommentarer: