onsdag 7 oktober 2015

Fågel Fenix

 
Fikatipset poppar upp igen, efter mer än ett års tystnad och vi inser att vi kanske ändå fyller ett tomrum, då det blir allt svårare att navigera i fikadjungeln i stan. Tack och lov har den mediala bakningstrenden också gjort att kaféerna blivit bättre, höjt sin standard och att det blivit allt svårare att idag komma undan med färdigköpta bullar, Delicatoprodukter och halvbränt fulkaffe som stått i en pumptermos halva dagen.
 
Vi gillar förstås uppgraderingen och den höjda medvetenheten men fortfarande är en bra bulle inte synonymt med ett bra ställe. Vi lever fortfarande efter devisen att det perfekta kaféet bygger på tre beståndsdelar: miljö, utbud, service och att det är skärningspunkten mellan dessa kriterier som vi finner perfektion.
 
Här kommer i alla fall några tips på våra favoritställen just nu:
 
Brioche, Alviks centrum. Har alla tre beståndsdelarna. Det märkligaste av allt är att med en sån pärla på orten - hur kan folk ens komma på tanken att hellre gå och fika på... Coffeehouse by George som ligger 10 meter bort? Vi blir lika förundrade varje gång.
 
Haga tårtcompani. Egentligen är det något som gnager med det här stället.. Det är god fika och korrekt service men det här med att sitta i en källare... Därför är förhoppningarna skyhöga på den nya avknoppningen på Fleminggatan. Möts cirklarna där?
 
Drömkåkens gårdskafé, utanför Norrtälje. Mest för att det var det galnaste ställe vi varit på, på många år. Bäst är nog att besöka det här stället en vacker sommardag och bara landa i denna färgbomb och äta en god bakelse med idisslande kor som åskådare. 
 
Sophie's canele. Det här kan vara en övergående hype, med canelen som den nya macaronen men stället har potential.
 
Saturnus. Ständigt detta Saturnus. Många år på nacken nu men de dagar då Saturnus serverar sin egen version av en baked Alaska med hallonmousse - så finns det inget ställe i stan som slår dem.

Printz bageri, Stallarholmen. Tänk om det här stället hade legat på Södermalm - då hade det skrämt skiten ur sina konkurrenter! Så här ska ett bageri / kafé vara. Kvalitet, miljö (nåja, det är ju ändå Stallarholmen) och service.
 
Vi vill också ge hedersomnämnanden till Petite France (alltid bra men hur är det renligheten?), Café Pascal (trevligt men lite väl trångt och stimmigt), Oscars (hundvänligt!), Borgs bageri (mysigt men hygienen....), Pom & Flora (mysfaktor), Blå porten (hög standard, som alltid) och Park kafé i Näsby park. 

Inga kommentarer: