tisdag 27 oktober 2015

Skroten café och skeppshandel

 
Skroten, eller som det hette ungefär fram till årsskiftet: Tackel & tåg café och Skeppshandel, är förmodligen inte stället du bara råkar trilla in på. Det här är ett ställe för de initierade, vilket också märks på kundkretsen. Äldre svensk medelålder. Har man väl dock hittat hit, till Nya Djurgårdsvarvet och in i återvändsgränden på Beckholmsvägen, så är det definitivt värt resan. Om så bara för den med intresse av genuin Stockholmiana och lokal marinhistoria.

 
Bara att komma in i lokalerna gör en på gott humör. Det här stället kör sitt helt egna race, vad gäller inredning. Om det är en skeppshandel eller ett marint minimuseum låter jag vara osagt men stället är helt fullproppat av gamla prylar - det mesta relaterat till sjön och båtliv. Sydvästar, sjökort, taljor & block, gamla fiskenät, verktyg, instrument, daterad elektronik och allsköns tillbehör - you name it. Mellan fikatuggorna kan man ha frågesport om vad det är för konstiga prylar som ligger på hyllorna.

 

Så, inredning och miljön får höga betyg men fikat då? Jovars.. Herr och fru Fika hinner med att både äta en god lunch och fika rulltårta och hemmagjord paj och betyget blir godkänt där också. Irriterande är väl att kaffet är beskt men pajen känns väldigt genuin och hemmagjord - på ett positivt sätt. I och med att herrskapet Fika dricker relativt stora mängder kaffe så har det blivit kutym att redan veta hur koppen kommer att smaka, bara genom att titta på hur ytan och kaffeskummet ser ut. Latteskum med brunbrända strängar i, brukar nästan alltid betyda beskt, bränt kaffe.

 
En dag som denna kan vi leva på att kaffet är dåligt. Miljön är mysig, lokalerna livliga men gemytliga. Knasfaktorn är hög, fikat är gott och ännu ett väldigt stort plus för oss gäster med fyrfota vänner är att hundar är välkomna här.

Inga kommentarer: