söndag 8 november 2015

Älskade traditioner

 
Denna kyliga novemberlördag styr Fikatipset mot hypade tema-kafét Älskade traditioner i hjärtat av SoFo. Kundkretsen är inte främst gamla traditionalister (som man kanske kunnat tro) utan mest skägghipsters och barnfamiljer som ser ut som de hämtats ur Lukas Moodyssons "Tillsammans". Dvs, typiskt Södermalm. Att kliva in på Älskade traditioner är som att kliva in i svunna tider. Associationer till en svensk 50/60-talsdiner blandat med en retro-möbelbutik. För oss lite äldre är igenkänningsfaktorn stor.
 
 
Även om Älskade traditioner handlar om svunna tider och nostalgi så tycker vi ändå att man lyckas bra med att faktiskt också göra stället gemytligt och hemtrevligt och inte bara framstår som ett museum, ett tidsdokument med fikat som alibi. Vi äter en lite osöt kanelbulle (men den är hembakt) och en mumsig jättestor hallongrotta som åtminstone för herr Fika tillbaka till farmors köksbord. Och att resa tillbaka till barndomen brukar ju anses vara det bästa argumentet för god mat.
 
 
Kaféet är inbjudande, varmt och livligt. Bra flöde, som vi brukar säga på Fikatipset. Fullt av små detaljer som påminner om barndomen. Trasmattor, schackrutiga golv, Perstorpsbord, pinnsoffor, Lilla Åland-stolar, en jukebox, Elvis, Gustavsbergs-porslin, sju små kakor, Hemmets journal, gamla serietidningar, reklam och såna här röda lådor med gamla recept som fanns i var mans (och kvinnas) hem på 70-talet. Det är svårt att inte gilla det här stället, så vi har till och med överseende med att fikat inte var top notch.

Inga kommentarer: