söndag 22 november 2015

Bageri Petrus

 
Återigen är det kanske så att vi hamnar på ett bageri som gör sig bättre på sommaren än på vintern. Som så många andra nyöppnade bra bagerier i stan lider Petrus av att ha väldigt lite kaféyta inomhus. På sommaren kan man sitta på uteserveringen men, som idag, på en kylig höstig lördag vill man gärna krypa in i värmen och kura ihop sig en stund. Ett inte helt lätt projekt på Bageri Petrus, då sittutrymmet är begränsat och kundflödet stort. Det är en rätt typisk bageriplanlösning numer, 50% av lokalen upptas av bageriet och de resterande 50% ska räcka till disk, personalutrymme och kafé. Här får man slåss (alternativt köa) för en plats och det blir smått irriterat när kunder som handlat fika står och väntar på lediga bord, samtidigt som bord ockuperas av kunder som vill läsa tidningen i lugn och ro över en kopp java (som är urdrucken sen länge). Alternativt det som händer när vi är där: gäster som känner sig ivägsjasade av personalen och muttrar lite högljutt att de får lämna ifrån sig sitt bord likt "ofrivilliga flyktingar". I-landsproblematik, visst.
 
 
Ska vi istället fokusera på själva fikat så har vi bara positiva saker att säga. Lokalen är liten, varm och intim. Kaffet (här serveras bara bryggkaffe) är gott och bullarna är superba. Herr Fikas Kouign-Amann-bulle är ren perfektion och Fru Fikas chokladkaka är väldigt god. Dessutom är vi förtjusta i den enkla men geniala konsten på väggarna. Tavlor med inramat bakplåtspapper efter gräddade limpor, bullar och kakor.
 
 
Bageri Petrus är väl värt om en omväg och Fikatipset älskar ställen som tar hantverket på allvar. Swedenborgsgatan, Mariatorget och gatorna runt om har (vårt favorituttryck) bra flöde, attraktiv omgivning och bra konkurrens i närområdet (Drop coffee, Rival och Johan & Nyström, bla). Vårt enda minus blir då att klaga på storleken, eftersom det skapar en tråkig konkurrens om de åtråvärda borden på stället. Det är inget ställe du bör gå till om du vill softa några timmar och skriva på din roman på laptopen och bara insupa atmosfären - det kan nog göra kunder lite griniga. 

Inga kommentarer: