söndag 29 november 2015

Viggbyholms stationskafé



Fikatipset har länge funderat över ett märkligt fenomen (och ofog) kring bagerier och kaféer i stan. Att många ställen väljer att ha stängt på helgerna (eller åtminstone på söndagar) och bara bedriver verksamhet på vardagarna. Vi har svårt att förstå den tankegången. De flesta människorna är lediga på helgerna och det är på helgen man har tid att göra saker, socialisera, spendera pengar och exempelvis ses över en fika. Att då ha stängt tyder ju bara på att man inte förstår sin egen marknad. Ett annat fenomen, som berörts tidigare i bloggen, är helgbemanningen. Hur bagerier som drivs av en grundare och eldsjäl väljer att ta ledigt på helgen och plockar in personal, ofta yngre personer, som kanske inte riktigt brinner lika mycket för kaféet som ägaren gör. Kvaliteten blir sämre, servicen slappare och städningen mindre frekvent, exempelvis.


Därför är det en njutning att besöka vårt stamställe Viggbyholms stationskafé – för de har tänkt till och förstått poängen. Helg betyder inte vilodag och kvalitetssänkning, utan tvärtom. Till helgen plockar man in MER personal, för att möta ökningen av fikasugna gäster. En stor skillnad mellan ex Under kastanjen och Viggbyholms stationskafé är att man dessutom förstått poängen men att kvalitet alltid är viktigare än kvantitet. Less is more. Vi äter en prinsesstårtebakelse, som i jämförelse med den princesstårtebit vi smakade på Under kastanjen visserligen är en 1/3 i storlek men smakar tio gånger bättre. På Viggan får man alltid kvalitet och det är därför man ständigt återvänder dit. Kaffet är alltid bra, mackor och sallader håller hög klass och dessutom är det bordsservering – bara en sån sak! Därför är Viggbyholm ofta fullsatt och det beror inte främst på att det har ett bra läge, utan för att folk aktivt söker sig hit. Det är fortfarande Täbys bästa kafé och det vet alla som bor här.


I fallet Viggbyholms stationskafé har storleken ingen betydelse och det får oss att tänka på hur ovanligt det är i stan med petit fours, varför inte den idén lanserats på bredare front. Oss veterligen är Brot på Odengatan en av de få ställen som satsar på denna geniala idé. Mycket mer intressant att äta något riktigt gott i två tuggor än att behöva plåga i sig nåt som visserligen är gott de första tuggorna men att sen veta att det återstår 40 tuggor till och vid det laget kommer man vara illamående.

Inga kommentarer: