Fikatipset har länge funderat över ett märkligt
fenomen (och ofog) kring bagerier och kaféer i stan. Att många ställen väljer
att ha stängt på helgerna (eller åtminstone på söndagar) och bara bedriver
verksamhet på vardagarna. Vi har svårt att förstå den tankegången. De flesta
människorna är lediga på helgerna och det är på helgen man har tid att göra
saker, socialisera, spendera pengar och exempelvis ses över en fika. Att då ha stängt tyder ju
bara på att man inte förstår sin egen marknad. Ett annat fenomen, som berörts
tidigare i bloggen, är helgbemanningen. Hur bagerier som drivs av en grundare
och eldsjäl väljer att ta ledigt på helgen och plockar in personal, ofta yngre
personer, som kanske inte riktigt brinner lika mycket för kaféet som ägaren
gör. Kvaliteten blir sämre, servicen slappare och städningen mindre frekvent,
exempelvis.
Därför är det en njutning att besöka vårt stamställe
Viggbyholms stationskafé – för de har tänkt till och förstått poängen. Helg
betyder inte vilodag och kvalitetssänkning, utan tvärtom. Till helgen plockar
man in MER personal, för att möta ökningen av fikasugna gäster. En stor
skillnad mellan ex Under kastanjen och Viggbyholms stationskafé är att man
dessutom förstått poängen men att kvalitet alltid är viktigare än kvantitet.
Less is more. Vi äter en prinsesstårtebakelse, som i jämförelse med den
princesstårtebit vi smakade på Under kastanjen visserligen är en 1/3 i storlek
men smakar tio gånger bättre. På Viggan får man alltid kvalitet och det är
därför man ständigt återvänder dit. Kaffet är alltid bra, mackor och sallader
håller hög klass och dessutom är det bordsservering – bara en sån sak! Därför
är Viggbyholm ofta fullsatt och det beror inte främst på att det har ett bra
läge, utan för att folk aktivt söker sig hit. Det är fortfarande Täbys bästa
kafé och det vet alla som bor här.
I fallet Viggbyholms stationskafé har storleken ingen
betydelse och det får oss att tänka på hur ovanligt det är i stan med petit
fours, varför inte den idén lanserats på bredare front. Oss veterligen är Brot
på Odengatan en av de få ställen som satsar på denna geniala idé. Mycket mer
intressant att äta något riktigt gott i två tuggor än att behöva plåga i sig
nåt som visserligen är gott de första tuggorna men att sen veta att det
återstår 40 tuggor till och vid det laget kommer man vara illamående.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar