torsdag 26 november 2015

Under kastanjen


Denna frusna novembersöndag styr Fikamobilen mot Gamla stan. Primärt för att besöka julmarknaden men också för att hinna med en fika, förstås. Vi besökte Under kastanjen på ett av stans charmigaste torg; Brända tomten, redan i somras men då åt vi lunch här och maten var så pass god att vi ville återvända. Dels för att avnjuta fikautbudet men också för att Under kastanjen tillåter gäster med hund, om än bara i en liten del av restaurangen. Det är ett stort plus i vår värld!

 
Under kastanjen är inte ett genuint och renodlat kafé även om man har sitt eget lilla bageri och serverar traditionell fika: sockerkakor, kladdkakor, toscatårta, sju sorters kakor, princesstårtor osv. Stället har, som många andra kaféer och restauranger en tydlig karaktär. Det är rustikt: det vänder sig mycket mot en turistig målgrupp, som vill ha traditionella svenska rätter och konventionell svensk fika. Så på det sättet är Under kastanjen inte alls en del av den bagerirevolution som dragit över Stockholm de senaste åren, där många ställen eftersträvar ett och samma urbana stil och uttryck. Under kastanjen följer inga trender och nymodigheter. 

 
Så även om vi gillar Under kastanjen för miljön och traditionen, för att det är så befriande chosefritt, så måste åtminstone det klassiska vara bra, av bra kvalitet, för att inte bara bli ett i mängden av konditorier. Nu riskerar Under kastanjen att bli ett konventionellt fike, ett av alla habila ställen som gjort samma sak i åratal och nöjer sig med det. De "middle of the road"-ställen som får en lagom trea i betyg och inte lämnar några bestående intryck. Såna går det dussinet av, bara i Gamla stan. Herr Fikas Kastanjeknut är visserligen helt ok men Fru Fikas princesstårtebit är för stor, för söt och för torr. Vårt tips är att gå hit för matens skull - gärna på sommaren. Då finns det få exteriörer som slår Under kastanjen.
 

Inga kommentarer: