torsdag 5 november 2015

Om du har en bulle...

Om du har en bulle
vill du dela den med mig
i en bulle-melodi?
Eller vill du ha din goda
bulle för dig själv
Och inte få nån melodi?

Som ni kanske märker är Fru Fika en produkt av 70-talet även om man i barndomsvisan sjöng om äpplen...

Men hur är det där med att dela godsaker egentligen? Herr Fika är ensambarn med allt vad det innebär (förmodligen att han både åt sin egen och halva sin mors fikabröd som barn ;-) )

Fru Fika växte upp med tre glupska bröder och vi fick dela på i stort sett allt som var gott. Var det dåligt då? - Nej, principen var enkel den som delade fick alltid, utan undantag, välja sist. Detta gjorde Fru Fika och hennes bröder till matematiska problemlösare av högsta rang. Det användes linjaler, gradskivor, vågar, vinkelhakar och andra verktyg. Det var bråkräkning (1/2, 1/3, 1/4) grader och viktberäkningar.

Ni vet väl hur man delar ett paket blåvitt vaniljglass på bästa sätt om man är 2, 3 eller 4 personer?

Sedan har vi ju rättvise- och värdegrundsaspekten. Naturligtvis var man ju tvungen att kontrollera att man inte blev lurad och välja vilken bit man ville ha utan att ta på dem för vem vill ha en bit som alla tagit på?

Kanske var detta delande av godsaker en väg in i naturvetenskap och teknik där Fru Fika och hennes syskon alla hamnade rent yrkesmässigt.

Nu för tiden är Fru Fika mer ambivalent när det kommer till att dela på godsakerna. Vid ett dåligt val delas det gärna -annars njä. Så när Herr Fika inne på Bageri Brillo säger att vi ska dela bullarna vi valt ställs Fru Fika inför ett svårt val...

Det slutar med att Fru Fika delar sin gudomligt goda vaniljkrämsbulle och får ett halvt torrt wienerbröd i utbyte - en dålig deal.

så - om jag har en bulle delar jag gärna den med dig om jag smakat på den först och din är godare :-D

Hur delar ni?

Inga kommentarer: