söndag 15 november 2015

Bread and table

Lördag och fikabilen styr mot Östermalm till ett ställe som är helt nyöppnat. När vi gör vårt besök har man bara haft öppet i två dagar och det märks på den lite vimsiga servicen och barnsjukdomarna, sånt som man med tiden kommer att putsa bort. Sånt har vi överseende med idag. Entrén ser både urban och inbjudande ut. Lokalen har stora ljusa ytor och en viss hemtrevnad, redan. Ägarna bakom detta ställe är familjen bakom Brunkebergs bageri och Brioche, så det finns en viss rutin på hur man får ett bageri / kafé att fungera. Bread and table är ersättaren för det Brunkebergs bageri på Regeringsgatan som stängde igen i slutet av maj och valde att flytta till nya lokaler.
 
Mycket av fikautbudet känns igen här. De vackra nybakta bullarna och mackorna med riklig fyllning. Gillar man choklad ska man definitivt prova på Bread and tables Operabakelse; choklad och subtil kaffekräm i ljuv harmoni. Fru Fika har sin beskrivning av stället klar: som om man skulle ta ett klassiskt svenskt 50-talskafé och utvecklat det in i 2015. Lokalen är väldigt ljus, på gott och ont. Vill man vara poetisk skulle man kunna tala om det nordiska ljuset. Är man mer diskbänksrealist skulle man kanske beskriva mångfalden av takspottar som "skolbespisnings-belysning". Det är inte ett helt charmigt ljus, även om resten av lokalen och planlösningen är mysig.

Efter några tuggor beskriver fru Fika stället som "storstads-allmoge" och att det sobra, sparsmakade egentligen är skönt otrendigt - vilket gör att det blir ett större fokus på det som är viktig. Råvarorna. Här ligger man helt rätt i tiden. Fikat och kaffet är bra, mackan är god och vi kan tänka oss att frukosten på Bread and table är en höjdare den också. Dessutom känns det som ett väldigt bra tillskott till en rätt tråkig del av Birger Jarlsgatan. Det har redan, efter två dagar, bra flöden av kunder.

Inga kommentarer: