torsdag 28 augusti 2008

Hembygdsgården i Vaxholm


I Norrhamnen på Vaxön i Vaxholm ligger Hembygdsgårdens servering. Övervåningen på huset är ett hembygdsmuseum där man kan följa Vaxholms historia, som till mycket bygger på havet och fisket och undervåningen med tillhörande punschveranda är kaféverksamhet som öppnar när vårens sol värmer och snön har försvnunnit och stänger till höstlöven och höststormarna.

Huset ligger på en liten udde och uteserveringen är omgiven av östersjön och man kan blicka över till några av Vaxholms 64 öar och med jämna mellanrum så tuffar någon av Vaxholmsbolagets båtar förbi.



Detta har under några år varit ett av våra stammisfik dit vi inleder vårens ankomst med att besöka. Det finns flera anledningar till varför detta kafé är värt att besöka men deras främsta säljpunkt är den sköna känslan man får när man sitter på udden, känner doften av havet och vinden som rufsar en i håret.

Detta kafé bakar en del av sina bakverk själv, en del är bake-off och halvfabrikat. Kvalitén på fikabrödet kan variera något och efterhand lär man sig vad man skall undvika och vad man skall lägga på sin assiett. Jag är en sann lattedrickare men på Hembygdsgården serveras endast gammalt hederligt hembryggt kaffe. För att tillgodose den lattedrickande generationen så finns det alltid en kanna varm mjölk att tillgå för att åtminstone göra en cafe au lait och påtåren ingår. Att tänka på är att kafét inte tar några kontokort så det gäller att ha kontanter på sig.

Lika härligt som det är att sitta på udden och fika, lika irriterande är kråkorna och småfåglarna som gör allt för att försöka plundra ens tallrik på godsaker. Vinden som rufsar håret kan även ställa till problem med nedskräpning då bullpapper och servetter gärna följer med i vindilarna. Riktigt varma somrar kan även gräsmattan på udden bli lite sliten men detta kan man helt klart leva med.

Själv sörjer jag de faktum att Hembygdsgården inte har öppet på vintern. Jag hade älskat att sitta på punschverandan med en rykande kopp varm choklad och vispgrädde en vacker vinterdag...

/C

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du får åka dit igen! Nu finns det caffe latte och man kan också betala med kort!

Fröken S sa...

Tack för tipset! Det ska vi absolut göra och på grund av "dålig" uppdatering har vi besökt hembygdsgården ett flertal tillfällen efter det att de bytt ägare. Det har blivit ännu trevligare så jag hoppas att årets säsong håller i sig :)

Anonym sa...

Gott fika , men dålig service ! De ratar kunder inför kunder som ej passar dem själva utseende mässigt. stroppiga.