söndag 31 augusti 2008

Konditori Lyran

Vem har inte varit på Lyran någon gång? Här har vi i alla fall originalet. Detta hus byggdes 1867 som sommarbostad och det var här man skulle hänga om man var någon. Dåtidens celebriteter som Oscar II, Selma Lagerlöf och det tidiga 1900-talets kändis- och skådespelareliten rullade hatt i lokalerna med legendariska fester. Uttrycket "att vara på lyran"* myntades om dessa lokaler så man kan ju bara ana vad som hänt i detta hus (tänk om väggar kunde tala).

Sedan 60-talet har huset, som nu mer ägs av kommunen, drivits som kafé. Idag är konditori Lyran som ligger i Bredäng ett av de självklara smultronställena på södra Stockhoms kafékarta både på gott och ont, då strömmen av kafégäster kan vara lite väl påfrestande ibland.

Lyran har sitt eget bageri med ett stort utbud av bakelser, kakor och bröd. I flera år har jag hört rykten om deras fantastiska räkmacka och den är helt okej med handskalade räkor. Jag vill dock flagga för att om man kommer sent en dag med många gäster så kan utbudet vara något begränsat.


Att sitta i trädgården efter en promenad i de lummiga områdena där hälsans stig går längst Mälaren är en njutning. Om man inte har problem med höjdskräck så rekommenderar jag de yttre balkongerna på husets baksida där man kan sitta med sin latte och blicka ut över Mälaren och spana in över Stockholm. Lyran kan även hyras för privata fester.

/C

*Att vara på lyran är ett talesätt som betyder att vara onykter, berusad eller full, dvs. påverkad av alkohol. Källa susning.nu

2 kommentarer:

Anonym sa...

Såååå trevlig blogg du har och så mycket intressant om ställena också, historik blandat med gottis-fika!! Suverän idé av dig tycker vi!!

Fröken S sa...

Tackar för kommentaren!

/C