söndag 31 augusti 2008

Café Silltruten


Café Silltruten är Vaxholms motsvarighet till Sturekatten på Östermalm i Stockholm. Kaféet har öppet året runt och jag föredrar faktiskt Silltruten på vinterhalvåret, då man inte behöver slåss med alla sommarturister. Silltruten har en uteservering där man kan sitta och blicka ut över Waxholmsbolagets båtar som med jämna mellanrum ger ifrån sig tre små tut (som betyder att de backar ut från kaj) men den verkliga charmen finns inne i lokalen.

Jag förstår mig inte på kaféer som fastnat i det förgångna och där originalinredningen hängt med sedan start utan vare sig underhåll eller reparation för att bevara det genuina. Så är dock inte fallet på Silltruten. Här känns det fräscht gammalmodigt och man har skapat en miljö som känns tidigt 1900-tal med moderna metoder. Pricken över i:et är musiken som spelas. Här rullar gamla klassiska schlagers från en svunnen tid som fungerar som tidsmaskin till en svunnen era.


Det hembakade fikabrödet är balanserat till sin tidsepok och här kan man bland annat förtära kronans kaka men även modernt klassiska bakverk som kladdkaka och bärpajer. Jag vet att många långfärdsskridskoåkare besöker kaféet och vackra vinterdagar kan man vandra blå leden efter Östersjön och avsluta sin promenad på Silltruten med dagens soppa som värmer gott innan man tar för sig av kakbordets läckerheter.


Under sommaren serverar Silltruten glass från Lejonet & Björnen och har man inte ätit deras banan- och chokladglass är bara detta en anledning till varför man skall bege sig ut till Vaxholm.

Man bör observera att kaféet inte tar kort (men bankomater är belägna i närheten).

/C

2 kommentarer:

Julian sa...

Jag tar biten blåbärpaj med vaniljsås...förtjusande café!

Anonym sa...

De tar kort numera :)