tisdag 9 september 2008

Tösse

Tössebageriet slog upp sina portar hösten 1920 och har sedan dess legat i samma lokal på Karlavägen, Östermalm. Lokalen är ganska liten men varm, intim och ger en klassisk konditorikänsla med kristallkronor som hänger från taket. Under årens lopp så har man varsamt renoverat lokalen och har då valt att lämna detaljer som har varit med från början som t ex kaklet i fönstersmygarna.

Konditoriet ligger granne med Östra Real och atmosfären känns lite öfre Östermalm men absolut inte snobbig. Personalen har ett varmt leende på läpparna och ger ett mycket professionellt och omtänksamt bemötande. Med jämna mellanrum kommer det in äldre gentlemän med rock och hatt samt damer med jeans, quiltad jacka och keps för att köpa sitt bröd.

På Tösse kan man få minst sju sorters småkakor, bullar och bakelser. Allt är bakat i egen regi och ambitionen är att bara använda kvalitetsråvaror, något man till och med vidhöll under andra världskrigets ransoneringar. Chokladsortimentet är egentillverkat av ekologiska ingredienser och chokladmoussebakelsen, toppad med kolasås, fudge, marshmallow och rostad mandel smälte i munnen. Latten hade en bra balans, rätt temperatur och till den fick man en liten bit Tössechoklad.

Höjdpunkten var dock den äppeltoscabulle som jag och T delade på. Det var som att förflytta sig tillbaka till barndomens hembakta bullar och vi båda kände oss som Anton Ego, matskribenten i Råttatouille när han smakar Remys mat för första gången.

Vi har varit här en gång tidigare men då lyckades vi inte få en sittplats och nu förstår vi varför. Konditoriet har öppet alla dagar i veckan men det kan vara klokt att ha en alternativ plan om man inte känner för att vänta på ett bord, speciellt på helgerna. Hit kommer vi definitivt att återvända, om så bara för att köpa med oss hembakat bröd och Toscaäppelbullar.

/C


Inga kommentarer: