lördag 20 september 2008

Xoko

På Rörstrandsgatan, S:t Eriksplan är dessertbistron Xoko (läs chocko) belägen. Xoko drivs av Magnus Johansson som lever sitt liv för desserter och choklad. Eftersom jag också älskar desserter och choklad är detta definitivt ett ställe i min smak. Xoko har vunnit gulddraken och blev utsedd till årets konditori 2008. Magnus har även varit ansvarig för Nobeldessertena de senaste åren och bakverken håller hög klass. Här fuskas det inte med tillsatser utan ingredienserna är om möjligt ekologiska och närproducerade.

Lokalen är modern men med en varm känsla där man använt skiftande ljus i grönt, orange och rött som stämningssättare. I gränslandet mellan eftermiddagskaffet och middagsdesserten så ändrar lokalen dessutom karaktär och går från ett modernt kafé till en intim dessertbistro. På fredagar har man afterworkmingel, där man kan äta pinchos och dricka ett glas vin eller en utvald öl. Xoko anordnar även kurser i chokladprovning för den som vill lära sig mer om choklad och chokladens historia.

Xokos paraddessert är Xokopolen men är man inte sugen på sötsaker så serveras det även lunch och lättare maträtter. På helgerna kan man äta frukost och jag måste erkänna att frukosten med nybakade scones och Champange låter helt underbar.

Om man vill ha mer choklad rekommenderar jag varmt den årliga chokladfestivalen på Nordiska museet som 2008 anordnas 10-12 oktober och där Magnus Johansson är en av arrangörerna.

/C

Inga kommentarer: